Consiliul Județean Neamț anunță că pe 25 septembrie au început, în sfârșit, lucrările de îndepărtare a rămășițelor podului de la Luțca și curățarea albiei Siretului. „În perioada următoare, se va lucra la capacitate maximă, pentru eliberarea albiei râului Siret. Concomitent cu aceste lucrări, se demarează la nivelul Consiliului Județean Neamț procedura pentru expertiza tehnică, urmată de celelalte etape, care vor conduce la construcția noului pod peste Siret. Albia râului ar trebui eliberată într-un termen de 3 luni, însă există deja semnale că lucrările ar putea fi încheiate mai devreme. Ulterior, va putea începe construcția propriu-zisă a podului nou“, a declarat Ion Asaftei, președintele Consiliului Județean Neamț.
Lucrările vor fi efectuate de Kipper Trans SRL, o asociere între firmele Andrei Construct SRL și Claudiu Demolări SRL. Valoarea contractului este de 7.815.941,24 lei, tva inclus, iar conform înțelegerii dintre părți lucrările de degajare a structurii aflate acum în Siret ar trebui să se încheie peste trei luni, undeva la finele anului.
„Astăzi marcăm un nou început pentru locuitorii de peste Siret. A fost o procedură de lungă durată, cu respectarea întru totul a legislației în vigoare și cu parcurgerea tuturor pașilor necesari demarării lucrărilor de eliberare a albiei râului Siret. Mă bazez pe seriozitatea și implicarea prestatorului, pentru finalizarea în bune condiții și într-un timp cât mai scurt a dezafectării vechiului pod, pentru a ne putea concentra pe construcția celui nou“, a precizat Răducu – Adrian Păduraru, vicepreședintele Consiliului Județean Neamț.
Reamintim că podul de la Luțca s-a prăbușit în iunie 2022, la câteva luni după ce a fost reabilitat, în ciuda garanției politice oferite de Ionel Arsene, la vremea respectivă președinte al Consiliului Județean Neamț, acum fugar condamnat refugiat la Bari. De atunci și până acum au existat tot felul de tergiversări în privința unei soluții privind refacerea acestuia și a eliberării albiei de rămășițele vechiului pod.
(G.S.)