0:00

Atenție părinți! Riscurile vaccinului contra rotavirus !, ZCH NEWS - sursa ta de informațiiVaccinurile Rotarix și RotaTeq, utilizate în cazul bebelușilor pentru a-i proteja contra gastroenteritelor cauzate de infecția cu rotavirus, sunt ținute sub observație de către Agenția Națională de Siguranță a Medicamentului și a Produselor de Sănătate din Franța din cauza unor efecte adverse. Această supraveghere este legată de riscul apariției invaginației intestinale post-vaccinare. În cadrul actualizării recente a datelor, dar și a confirmării decesului a doi bebeluși din Franța în urma administrării acestui vaccin, ANMDM recomandă profesioniștilor din domeniul sănătății să atenționeze părinții copiilor vaccinați asupra riscului de apariție a unor complicații grave de invaginație acută intestinală asociată cu administrarea acestor vaccinuri. Simptomele invaginației intestinale acute, care pot surveni în prima lună după administrare și care trebuie să determine părinții să consulte imediat medicul sunt: dureri abdominale, plâns persistent și diferit de cel obișnuit, vomă, prezența sângelui în scaun, balonare abdominală și/sau febră mare.

Infecțiile cu rotavirus reprezintă cea mai frecventă cauză a bolii diareice acute.

Atenție părinți! Riscurile vaccinului contra rotavirus !, ZCH NEWS - sursa ta de informații„Aceste efecte nedorite ale vaccinurilor împotriva infecției cu rotavirus sunt bine cunoscute și pot fi identificate în informațiile despre medicament din prospect și rezumatul caracteristicilor produsului. Statisticile medicale arată că riscul de apariție a invaginației intestinale acute este mic și limitat în timp, dar există (1:50 000). Acest risc nu trebuie să pună în discuție importanța administrării acestor vaccinuri! Vaccinarea rămâne o măsură adecvată de sănătate publică, dar părinții și medicii trebuie să fie bine informați pentru a identifica la timp orice posibile efecte nedorite!”, au declarat reprezentanții ANMDM.

Vaccinarea contra rotavirus nu face parte din schema națională de vaccinuri obligatorii în primul an de viață al bebelușilor, iar părinții trebuie să-l cumpere de la farmacie. Prețul acestuia este de aproximativ 250 de lei și se adminstrează bebelușilor cu vârsta de până la 6 luni. (Oana IOSUB-TOMA)

Articolul precedentBOTOŞANI: Poliţistul e frate cu… codrul!
Articolul următorSUCEAVA: Consilier judeţean în conflict de interese
ZCH News
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.