0:00

În județul Neamț nu mai există nici o firmă care să se ocupe de intermedierea locurilor de muncă în străinătate. Cele 10 firme care figurau cu astfel de activitate și-au „înghețat” acest profil și s-au reorientat spre alte domenii.

Un motiv ar fi opțiunile mai sigure de pe piața oficială a muncii, spre care s-au îndreptat majoritatea celor care-și doreau o slujbă mai bine plătită în afară. Firmele de plasare a forței de muncă în străinătate și-au pierdut încet și sigur clienții după ce mulți oameni s-au păcălit crunt cu firme-paravan care i-au lăsat și fără bani, și fără jobul mult dorit.

Un alt motiv se leagă de noua legislație, care din primăvara acestui an a impus ca intermedierea locurilor de muncă în străinătate să fie făcută doar de o persoană juridică. În plus, a eliminat principala sursă de venit a acestor firme prin obligația stabilită ca serviciile oferite de acestea să fie gratuite. Servicii care includ, obligatoriu, ca orice firmă de plasare din România să aibă încheiat cu angajatorul din afară un contract pe locuri ferme de muncă, să încheie cu cel care caută de muncă în afară un contract de mediere și să se preocupe de tot ce înseamnă căutarea unui loc de muncă și punerea în legătură cu angajatorul străin fără să perceapă taxe și comisioane de vreun fel, nici măcar pentru traducerea unor documente sau la întocmirea unui curriculum vitae.

Atenție nemțeni! Nu sunt firme în judeţ care să intermedieze munca în străinătate, ZCH NEWS - sursa ta de informații„În prima jumătate a lunii decembrie s-a desfășurat campania națională de verificare a respectării prevederilor legale cu privire la condițiile de funcționare și la procedura de înregistrare a persoanelor juridice care își desfășoară pe teritoriul României activitatea de agenți de plasare a forței de muncă în străinătate. În județul Neamț au fost verificați 10 agenți economici, dintre care 9 din Neamț și unul din Suceava cu punct de lucru în Piatra Neamț. La data controlului nici unul nu desfășura activitate de furnizare și management a forței de muncă. Majoritatea aveau suspendată această activitate, funcționau pe alte obiecte de activitate. Facem mențiunea că din 5 martie 2018, agentul de plasare efectuează în mod gratuit activitățile de mediere pentru cetățenii români în vederea angajării în străinătate, deci fără perceperea de la aceștia de comisioane, tarife sau taxe. Această activitate de mediere și plasare la muncă în străinătate nu poate fi făcută sub nici o formă de o persoană fizică, potrivit legii 156/2000 republicată, ce prevede protecția cetățenilor români care lucrează în străinătate”, a declarat Nicolae Hârlea, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Neamț.

Autoritățile recomandă celor care vor să muncească în străinătate să verifice foarte bine anunțurile de angajare, dacă nu sunt publicate prin rețeaua Eures a agenției publice de șomaj și, printre altele, să nu accepte plecarea în străinătate fără un contract de muncă sau forme legale de angajare acceptate în țara de destinație. Orice alte informații oficiale pot fi găsite pe site-ul ITM Neamț. (C.I.)

Articolul precedentRevelionul nemțenilor va fi păzit de peste 700 de polițiști
Articolul următorLaura Pal, sportiva nemţeană a anului, promite un 2019 “de aur”
ZCH News
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.