Pentru că suntem în luna august, când mulţi nemțeni care muncesc în străinătate revin acasă pentru a-şi petrece concediul, și desigur au valută de schimbat, poliția le recomandă să fie foarte atenți. Un caz, în care un  bărbat a fost înşelat cu 1.000 de dolari, s-a petrecut în Piatra-Neamț, în luna iunie și nu a fost rezolvat nici acum.

„La data de 20 iunie, în jurul orelor 10:00, poliţiştii din cadrul Poliţiei Municipiului Piatra Neamţ au fost sesizaţi  de către un bărbat din Bucureşti, cu privire la faptul că pe parcursul aceleiași zile, o persoană necunoscută l-a înșelat cu 1.000 de dolari americani în urma unui schimb ilegal de valută, în apropierea unei case de schimb de pe bulevardul Traian. Din cercetări a rezultat faptul că partea vătămată a fost abordată de bărbatul căutat de poliţie, sub pretextul că ar dori să îi cumpere 2.500 de dolari, iar la efectuarea tranzacţiei acesta i-a numărat mai puţin cu 1.000 de dolari”, a declarat agentul șef adjunct Robert Costân, purtătorul de cuvânt al Poliției Neamț.

Șmenarul, care n-a fost identificat, a fost filmat de camerele de supraveghere din zonă și pare a avea între 55 și 60 de ani. În ziua în care l-a păcălit pe bucureștean era îmbrăcat în negru și purta o șapcă, tot neagră. Oricine îl recunoaște pe individul din imagini este rugat să se adreseze Poliției Piatra-Neamț la telefonul 0233/207009 sau să sune la 112.

Metoda „şmen” presupune ca la un schimb valutar făcut la „colţul străzii”, în schimbul unui profit promis, cel care acceptă ajunge de fapt să primească mai puţini bani. Modul de operare intitulat „şmen” este aplicat de suspecţi în momentul când, la un schimb valutar ilegal, cer banii pentru a-irenumăra, dar de fapt acela este momentul în care sustrag sau înlocuiesc suma valabilă cu o suma derizorie și imediat, sub pretextul că în zonă și-au făcut apariția polițiștii, infractorii dispar rapid, iar victima descoperă ulterior că a fost înșelată şi a primit mai puţini bani. Pentru că astfel de infractori acţionează în apropierea unităţilor bancare şi de schimb valutar, poliţiştii recomandă cetăţenilor să nu accepte astfel de propuneri, mai ales că sunt ilegale. (C.M.)

Articolul precedentSpitalul Orășenesc Bicaz va rămâne joi fără apă
Articolul următorDNA trimite în judecată persoanele care s-au ocupat de achiziția tomografului la Piatra Neamț
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.