Ignatul, sărbătoarea sacrificării porcilor se apropie, iar unitățile alimentare sunt pline de carne și preparate din carne de porc pe care nemțenii urmează să le consume de sărbători.
În acest context, Direcția de Sănătate Publică Neamț atrage atenția asupra riscului de îmbolnăvire de trichineloză, dacă consumați carne netestată de specialiști și recomandă ferm testarea trichineloscopică a cărnii de porc sau de mistreț.
Conducerea DSP Neamț atrage atenția, într-un comunicat de presă, că:
„Metodele de sărare, uscare, afumare sau procesare cu microunde a cărnii nu asigură distrugerea larvelor. Acestea pot fi distruse în cazul înghețării cărnii de porc, timp de aproape trei săptămâni, la o temperatură de minim minus 15 grade Celsius. Larvele se distrug și în cazul prelucrării termice a cărnii la o temperatură de peste plus 70 de grade Celsius.
Înainte de a prepara toba, caltaboșul, sângeretele, cârnații sau alte produse, este necesară realizarea unui examen trichineloscopic pentru a vedea dacă nu cumva carnea este infestată cu Trichinella spp”.
Principalele simptome la apariția cărora trebuie să vă prezentați de urgență la medic sau la unitatea medicală de urgență cea mai apropiată sunt:
- febră;
- sensibilitate și dureri musculare;
- diaree;
- edem facial;
- hemoragii subconjunctivale, subunghiale și retiniene.
Trichineloza (cunoscută și ca trichinoza) este o boală infecțioasă determinată de larve ale unor viermi paraziți.
Oamenii se îmbolnăvesc de trichineloză prin consumul de carne crudă sau insuficient gătită sau produse din carne care conțin larve ale acestor viermi paraziți.
Informațiile integrale puse la dispoziție de DSP Neamț le găsiți aici.
Angela Croitoru