Daniel Isaila

Astra Giurgiu a ratat calificarea în grupele Europa League. Joi seară, la Piatra Neamț, echipa patronată de Ioan Nicolae a terminat la egalitate, 1-1, cu Maccabi Haifa. Cum, în tur, echipa israeliană a învins cu 2-0, Maccabi s-a calificat în faza următoare. Golul echipei Astra a fost marcat de Găman. Ioan Nicolae nu a dorit să stea de vorbă cu presa, motivând că ar fi fost atacat de o ”jigodie” și, în vacarmul de după meci, a uitat unde și-a parcat mașina. Cei 2.500 de suporteri care au înfruntat ploaia și frigul pe Stadionul Municipal din Piatra Neamț mai au o șansă mică să vadă la lucru Astra Giurgiu în grupele Europa League, meciuri care s-ar putea disputa tot la Piatra Neamț: tragerea la sorți a unei formații, dintre cele eliminate în play-off, care s-o înlocuiască pe Fenerbahace Istanbul, exclusă din competiție.

Greu fără Budescu       

Fără vedeta Budescu, Astra Giurgiu n-a strălucit deloc la Piatra Neamț, în fața unei echipe bătăioase, care a fost cu o clasă peste formația ce se vrea mai bună ca Steaua în campionat. Ba, am îndrăzni să spunem că Astrei îi trebuie și un antrenor, după ce Daniel Isăilă nu a făcut nicio scimbare în partida de joi seară, deși îl avea pe bancă pe Takayuky Seto, ce putea dinamiza jocul la mijlocul terenului, în a doua repriză. Miercuri seara, înainte de returul de la Piatra Neamţ, antrenorul Daniel Isăilă spunea: “Calificarea este jucată. Avem şanse foarte mici să mergem mai departe”. Cu acestă mentalitate şi cu un astfel de mesaj transmis jucătorilor, Astra nu putea să emită prea multe pretenţii în partida retur. În contrapartidă, deşi au pierdut cu 5-1 în Ţara Galilor, cei de la Petrolul au transmis doar mesaje pozitive înaintea returului de joi seară cu Swansea, iar Pandurii au declarat de nenumărate ori că vor întoarce soarta calificării la Braga. Cu un lot decimat de accidentări şi fără Tembo, plecat în Zambia după o ceartă cu patronul Ioan Niculae, giurgiuvenii au vrut să-şi contrazică antrenorul şi au început în forţă partida. În minutul 10, Amorim a reluat de puțin pe lângă poartă centrarea lui Enache, iar în minutul 27 după o presiune la poarta apărată de Bojan Saranov, Găman a împins mingea în poartă, după ce portarul israelienilor a respins greșit mingea centrată dintr-un corner. A venit, însă, minutul 34, în care oaspeții au beneficiat de o lovitură liberă, asemănătoare cu un corner mai scurt, executată de Rayo, pe care Silviu Lung jr. și-a băgat-o în poartă.

N-a riscat victoria

În loc să riște și să arunce în luptă jucători precum Sadat Bukari, sau Takayuki Seto, antrenorul Isăilă s-a complăcut într-o stare de apatie, care s-a transmis elevilor săi în teren. Fatai, Laban, sau Amorim au fost de nerecunoscut. Pe contraatac, biciuți de ploaia rece și de publicul venit în număr mare din Israel, oaspeții au ratat câteva oportunități rarisime, în centrul atenției fiind același Rayo, care, ori a ratat singur cu Lung, cum s-a întâmplat în minutul 60, ori a greșit pasa decisivă. Astra rămâne doar cu lupta în campionat, dar, după insuccesul cu Petrolul, din etapa a 6-a, va avea meciuri din ce în ce mai grele.

Declarații după joc:

Ioan Nicolae, patron Astra Giurgiu: ”Nu stau de vorbă cu voi, din cauza unei jigodii care m-a jignit, fără să mă fi văzut niciodată în viața lui” – Înaintea jocului, oficialii Astrei nu au acordat acreditări niciunui reprezentant al trustului ”Media Pro”, din cauza unui editorial apărut într-un cotidian central. Cel care a scăpat, însă, clubul de la o eventuală sancțiune din partea UEFA, care interzice practicile discriminatorii, a fost Gelu Crăcană, ofițerul de presă al Ceahlăului. Acesta și-a donat propria acreditare fotoreporterului trustului bucureștean.

Daniel Isăilă – antrenor principal Astra Giurgiu: “Am ieşit cu fruntea sus! Pe un asemenea teren, numai fotbal nu se putea juca. A fost foarte prost. Nu am nimic să le reproşez băieţilor, au fost devotaţi şi  au avut atitudine. Sunt mândru de ei. Cred că am făcut lucruri extraordinare pentru prima noastră participare în cupele europene. Am avut 6 jucători pe banca de rezerve, dar 2 dintre ei au fost fictivi, pentru că nu puteam să îi trimit în teren. Avem nevoie de forţe proaspete pentru a face o figură cât mai frumoasă în campionat şi în Cupa României. A contat foarte mult şi lipsa noastră de experienţă la nivel internaţional. Ar fi un mare noroc pentru noi să jucăm în locul lui Fenerbahce”.

Kehinde Fatai – atacant Astra: Dacă intram la pauză cu 1-0, poate alta era soarta meciului. Terenul a fost greu, dar şi Maccabi a evoluat în aceleaşi condiţii”.

Gabriel Enache – mijlocaş Astra: Soarta calificării nu s-a decis la Haifa, dar ne-ar fi fost mai uşor dacă făceam acolo un joc bun. Am făcut o campanie bună, nimeni nu se aştepta la aşa ceva”.

Astra: Silviu Lung –  Bărboianu, Găman, Mureșan, Morais – Laban, Cristescu – Ivanovski – Enache, Amorim – Fatai

Antrenor: Daniel Isăilă

Maccabi: Saranov – Meshumar (min. 72 – Pylyavsky), Cocalic, Keinan, Twatha (min. 19 – Scheimann) – Boccoli – Rayo, Katan – Ezra, Abuhazira, Turgeman (min. 62 – Ndovlu)

Antrenor: Ariel Benado

Kehinde Fatai

Silviu Lung junior

Cristi SOROCEANU

Foto: Gelu CRĂCANĂ

Articolul precedent120 de ani de Jandarmerie Rurală
Articolul următorConcursul naţional de poezie “Nicolae Labiş”