Şcoala Populară de Arte Piatra-Neamţ organizează, săptămâna aceasta, prima ediţie a Concursului Naţional de Arte Plastice „Nicolae Milord”.

„Structurată pe două secţiuni, pictură şi grafică, competiţia este destinată cursanţilor şcolilor populare de arte din întreaga ţară, cu vârste cuprinse între 7 şi peste 70 de ani. Juriul este format din pictorii Ştefan Potop (preşedinte al filialei Neamţ a Uniunii Artiştilor Plastici din România), Ciprian Istrate şi criticul de artă Emil Nicolae”, precizează reprezentanţii Centrului pentru Cultură şi Arte „Carmen Saeculare” Neamţ.

Vernisajul expoziţiei care conţine toate lucrările participante în concurs are loc astăzi, 18 mai, de la ora 17:00, la Galeria ERA, din cadrul Hotelului „Central Plaza” Piatra Neamţ. Cu acest prilej vor fi anunţaţi şi laureaţii primei ediţii. (ZCH NEWS)

*********

Nicolae Milord s-a născut, la 11 noiembrie 1909, la Piatra-Neamţ, loc în care 79 de ani mai târziu avea să treacă în eternitate, la 10 mai 1988. Şi-a început educaţia pe plaiurile natale, absolvind Liceul „Petru Rareş”, pentru ca apoi să urmeze cursurile Academiei de Arte Frumoase din Iaşi, avându-l coleg pe Corneliu Baba, iar ca maeştri la catedră pe Jean Leon Cosmovici, Gheorghe Popovici, Octav Băncilă şi Ştefan Dimitrescu. A fost discipol al lui Aurel Băeşu.

Anului debutului său pe simeze a fost 1937, atunci când a participat la o expoziţie colectivă. Tot în 1937 are şi o primă „personală” la Piatra-Neamţ, fapt pe care îl va mai repeta în 1967, 1970 şi 1980. Trecând prin perioade tulburi, războiul al doilea mondial şi întreaga perioadă comunistă, Nicolae Milord a avut parte, în cadrul activităţii sale artistice, numai de expuneri în ţară: Bacău, Iaşi, Botoşani, Bucureşti fiind oraşele unde creaţiile sale au putut fi văzute cu predilecţie.

În 1957 a primit Premiul pentru pictură a regiunii Bacău. A fost decorat cu Medalia „A XXV-a Aniversare a Eliberării Patriei”. Timp de 15 ani a condus Cenaclul de artă plastică de la Piatra-Neamţ. Lucrările sale se găsesc în numeroase colecţii muzeale şi particulare. (Centrul pentru Cultură şi Arte „Carmen Saeculare”)

Articolul precedentO nouă stradă intră în asfaltare
Articolul următorAu găsit copacii scoşi din rădăcini! Acum, caută autorii!
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.