0:00

Asigurarea continuităţii pădurii la Târgu Neamț, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Ocolul Silvic Târgu Neamț gospodărește 8.380 de hectare. Din acestea, 147 de hectare sunt păduri private pe bază de contract, pentru care Ocolul Silvic Târgu Neamț  presteaza servicii de pază și administrare. Pădurile gospodărite de Ocol se întind teritorial pe raza localităților Târgu Neamț, Timișești, Brusturi, Vânători, Răucești, Petricani și Agapia şi aparţin bazinelor pâraielor  Agapia, Secu și Ozana. În structura Ocolului sunt 65 de angajați, dintre care 28 personal tehnic ingineresc, având în structură trei districte și șaisprezece cantoane silvice.

„Pădurile Ocolului Silvic Târgu Neamț sunt cu precădere arborete specifice munților mici, constituite din amestecuri de foioase și rășinoase în proporție de 41% din totalul arboretelor și păduri din zona de dealuri, alcătuite din gorun, fag și făgete, în proporție de 38%. În medie, în fiecare an, ajung la momentul închiderii stării de masiv circa 40 de hectare. Procentul suprafețelor regenerate natural este între 70 – 90%  din cele 40 de hectare. 88% sunt păduri cu funcții speciale de protecție, conform ultimului amenajament din 2007. A doua categorie funcțională, respectiv păduri cu funcții de protecție și producție, reprezintă circa 12%. Ciclul de producție pentru pădurile gospodărite de Ocolul Silvic Târgu Neamț este fixat la 130 de ani. Parcurgem anual cu tăieri de îngrijire în arborete tinere circa 350 de hectare, dintre care 290 de hectare cu rărituri și 25 de hectare cu degajări. Avem și două stupine cu 200 de familii de albine care realizează anual miere, care se valorifică la sediul ocolului până la epuizarea stocului. Tot în cadrul ocolului funcţionează și Grădina Zoologică Dragoș Vodă, unde îngrijim exemplare din fauna carpatină, cum ar fi: cerb, căprior sau urs, precum și șase exemplare din specia zimbru, specie aflată la un moment dat pe cale de dispariție. Grădina Zoologică are 11,5 hectare și colaborăm cu Administrația Parcului Natural Vânători-Neamţ, în ceea ce privește cunoașterea și conștientientizarea publicului cu privire la frumusețile naturale existente în zonă. Avem un tarif unic de vizitare, atât pentru Grădina Zoologică, cât și pentru Parc, respectiv 5 lei pentru adulți și 3 lei pentru copii. În cazul grupurilor de peste 15 persoane, tarifele sunt stabilite la 3 lei pentru adulți și 2 lei la copii”, a declarat Viorel Timișescu, șeful Ocolului Silvic Târgu Neamț.

 Ocolul Silvic Târgu Neamț, gardianul pădurilor

 Cei de la Ocolul Sillvic Târgu Neamț, pe lângă faptul că se ocupă cu activități de regenerare a pădurilor, au și rol de paznici ai aurului verde. Numai anul trecut au depistat și au sancționat tăierile ilegale de pădure sau transportul ilegal de lemne. La capitolul realizări, în anul 2012 Ocolul a vândut 38.000 metri cubi masă lemnoasă, din care 25.000 metri cubi pe picior și 13.000 metri cubi la drum auto. De asemenea, s-au valorificat și 13.000 puieți forestieri, produși în pepiniera proprie, 16 tone de fructe de pădure, 1,5 tone de ciuperci, 1,8 tone de plante medicinale, Direcția Silvică Neamț fiind certificată în acest sens.

„Cu privire la paza pădurii pe anul 2012, Ocolul Silvic Târgu Neamț a înregistrat un număr de 19 contravenții pentru tăieri ilegale de arbori, două contravenții la pășunat și două infracțiuni. Volumul tăiat ilegal este de 25 metri cubi. Efectuăm și controlul circulației materialului lemnos pe drumurile publice, iar, în acest sens, au fost intocmite 56 de contravenții în valoare de 18.000 de lei și au fost  confiscaţi  72 metri cubi de material lemnos. De la începutul anului și până la data de 30 mai 2013, avem înregistrate 15 contravenții pentru tăieri ilegale de arbori și o infracțiune, cu un volum tăiat ilegal de 12 metri cubi. Avem de asemenea intocmite și 16 contravenții la circulația materialului lemnos pe drum și 19 metri cubi de lemn confiscat”, a mai precizat Viorel Timișescu.

 Proiecte

 La capitolul proiecte de viitor Ocolul Silvic Târgu Neamț, prin vocea lui Viorel Timișescu, dorește ca în cursul anului 2013 să taie 39.500 metri cubi din care 24.000 pe picior și 15.500 să-i ofere la vânzare la drum. „Ne propunem  să strângem 11,5 tone de fructe de pădure și 1,1 tone de ciuperci, precum şi 1,1 tone de plante medicinale”, a mărturisit Viorel Timișescu. Cât privește relația cu Mitropolia Moldovei și Bucovinei, șeful Ocolului Silvic Târgu Neamț consideră că a avut și are o relație bună cu reprezentanții structurilor silvice ale Mitropoliei din teritoriu. „Având în vedere faptul că pădurile gospodărite de Ocolul Silvic Târgu Neamţ se învecinează perimetral pe o distanţă foarte mare cu cele ale ocolului  Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei, iar unii dintre angajaţii acestui ocol ne-au fost colegi sau colaboratori de-a lungul timpului, consider normal şi firesc să avem o relație bună cu reprezentanții săi de aici”, a mai spus Viorel Timișescu.

 Ciprian Traian STURZU

Asigurarea continuităţii pădurii la Târgu Neamț, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Asigurarea continuităţii pădurii la Târgu Neamț, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Asigurarea continuităţii pădurii la Târgu Neamț, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Articolul precedentBlocuri fără apă la Roman
Articolul următorStrategia agricolă a României, lansată la Cotroceni