Asachi (in portocaliu) si Informatica au ajuns in finala Cupei Liceelor

Colegiul Național ”Gheorghe Asachi” este primul câștigător al Cupei Liceelor “1 Decembrie” la fotbal pe teren redus. Liceenii de la Asachi au disputat, luni seară, în nocturnă, pe stadionul Municipal ”Ceahlăul” finala întrecerii, contra celor de la Colegiul Național de Informatică, pe care au câștigat-o cu scorul de 7-4 (3-2).

Organizare cu minusuri și plusuri

Bugetul mare alocat de Consiliul Local Piatra Neamț, 2 miliarde și jumătate de lei vechi, a atras multe patimi în competiția liceelor. Din start organizatorii au lăsat deoparte ”profesioniștii” de la LPS Piatra Neamț și au optat pentru Liceul din Roznov (de ce nu a fost cooptat Liceul din Bicaz, sau vreun liceu din Târgu Neamț, nu știm), iar primul lucru la care ne așteptam a fost să vedem echipamente noi pentru cele 10 competitoare. Stupoare, însă, acestea au fost înmânate abia la final, împreună cu mingi, drept cadouri. Așa că liceele au jucat fiecare în ce echipament a avut, cu mingile puse la dispoziție de Centrul pentru copii și juniori al FC Ceahlăul. În acest melanj de culori partea forte a organizării a constituit-o arbitrajul. La fiecare meci au oficiat doi arbitrii tineri, de perspectivă, care s-au dovedit a fi imparțiali și față de colegul lor, Vlad Urzică, deși cavalerul fluierului din lotul prim-divizionar al țării a fost prezent în competiție în calitate de profesor-instructor pentru Colegiul Național ”Petru Rareș”.

Sub semnul echilibrului

200 de liceeni au înfruntat luni seară frigul pentru a vedea o finală între cele mai bune formații, la lumina reflectoarelor. Spectacolul era promis de forma liceenilor, dar și galeriile au avut un cuvânt greu de spus. Nota 10 pentru fetele de la ”Asachi”, care au dat tonul scandărilor, acompaniate de un banner, creație proprie, cu care și-au încurajat favoriții. După numai trei minute de la fluierul de start, scorul era deja 2-0 pentru Asachi, grație insistenței lui Andrei Apostol, omul meciului, în viziunea presei și a lui Viorel Măstăcăneanu, președintele FC Ceahlăul. N-a durat, însă, mult și Informatica a revenit în joc, grație căpitanului Edi Nica, cel care a tras, efectiv, echipa după el. Până la primul time-out scorul avea să fie egal: 2-2, dar până la pauză “Asachi” a mai marcat o dată pentru 3-2.

O repriză cu de toate

Partea a doua a avut de toate: goluri spectaculoase, ratări incredibile și două galerii zgomotoase. Frumusețea fotbalului pe teren redus, golurile, nu s-au lăsat așteptate. Informaticienii au egalat, scor: 3-3, dar “Asachi” a marcat, apoi și când toată lumea se aștepta la un final strâns, tot ei au fost cei care s-au menținut în atac, demonstrând că cea mai bună apărare este atacul. Finalul a aparținut celor de la “Asachi”, care au făcut spectacol prin trio-ul Andrei Apostol, Ștefan Franțugu și Alin Rebegia. Scorul final, 7-4, este unul care a reflectat realitatea din teren.

Declarații         

Jucătorii de la ” Asachi” i-au dedicat victoria lui Andrei Apostol, cel care a împlinit 17 ani în ziua finalei. ”Mă simt extraordinar! Dacă nu eram puțin accidentat la ochi, poate vedeam și cea de-a doua repriză clar, așa cum s-a întâmplat cu prima. Le mulțumesc colegilor, că ei au făcut spectacol în a doua repriză”, a declarat Andrei Apostol, declarat cel mai bun jucător din finală. De partea cealaltă n-a fost tristețe, nici resemnare, ci mai degrabă determinare pentru a obține titlul la cea de-a doua ediție. ”Am pierdut jocul în ultimele cinci minute. Atunci și-au dat cei de la Asachi drumul la joc și n-am mai avut ce să facem. În prima repriză am revenit, dar apoi, au marcat tot ei și s-a tăiat tot jocul. În ediția a doua, sperăm să câștigăm. Credeam că anul ăsta este anul nostru, dar n-a fost să fie”, a spus, la rândul lui, Edi Nica, căpitanul celor de la Informatică. ”Am atras un număr mare de liceeni și s-a stabilit un învingător merituos. L-am remarcat pe Andrei Apostol, de la Colegiul Asachi, care și-a făcut ucenicia la noi, la Ceahlăul. Poate reușim să-l activăm și să-l aducem înapoi”, a precizat Viorel Măstăcăneanu din partea clubului organizator. De neînțeles a fost comportamentul viceprimarului Adrian Grigoraș, venit și el la festivitatea de premiere, dar care nu a avut nimic de declarat. La fel și consilierul județean Dan Constantin, venit pe pista stadionului pentru imaginea proprie, pentru că nu avea mandat din partea CJ Neamț a partidului.

Cristi SOROCEANU

FOTO: Gelu CRĂCANĂ

INFORMATICĂ-ASACHI 4-7 (2-3)
Au marcat: Edi Nica – 3, Atodiresei – 1 / Rebegia – 3, Franțugu – 2, Apostol – 1, Mihai Nica – 1

CLASAMENT
1. ”Asachi” – profesor Vasile Purice
2. Informatică – profesor Florin Brînzei
3.”Calistrat Hogaș” – profesor Mihai Mancaș
4.”Gheorghe Cartianu” – profesor Livia Nicolae
5. Liceul Auto – profesor Elena Ciurea
6. Colegiul Forestier – profesor Irina Dăscălița
7. Grupul Școlar Economic – profesor Constantin Toma
8.”Petru Rareș” – profesor Vlad Urzică
9. Liceul Teoretic Roznov – profesor Ciprian Avădanei

  • 10. ”Dimitrie Leonida” – profesor Stelian Coroamă

Andrei Apostol cel mai bun jucator al finalei

Edi Nica capitanul Informaticii

Galeria campionilor a fost de nota 10