armata 2

Ceremoniile închinate Zilei Armatei Române, sărbătorită pe 25 octombrie, au făcut ca Cimitirul Eroilor din municipiul reședință de județ să devină neîncăpător. Preșcolari, elevi ai școlilor gimnaziale din Piatra Neamț, asociații ale veteranilor de război, autorități publice locale, parlamentari, reprezentanți ai principalelor organizații politice și oameni de rând s-au adunat pentru a aduce omagiu eroilor căzuți în cele două războie mondiale, care se odihnesc în cimitirul municipal din Piatra Neamț. Aniversarea Zilei Armatei Române a fost organizată de Garnizoana Piatra Neamț și fost deschisă cu o slujbă religioasă oficiată de un sobor de preoți. Festivitatea a început la ora 10, onorurile militare fiind date de militarii garnizoanei Piatra Neamț. Drapelul de luptă a fost salutat de prefectul George Lazăr, cel care a ținut și cuvântarea oficială dedicată omagierii militarilor români.

”Ziua de astăzi are o semnificație aparte pentru noi toți, este o zi în care evocăm bravura armatei Române, sacrificiile ostașilor români datorită cărora s-a obținut independența. Trebuie mereu prezentat sacrificiul și jertfele ostașilor pentru libertate și să învățăm de la cei care au pus țara și interesele acesteia mai presus de propria viață. Armata reprezintă sprijinul cel dintâi și cel din urmă, garantul democrației, siguranței integrității și independenței țării. Mă simt onorat să pot să adresez astăzi tuturor cadrelor militare, active și în rezervă un cald salut și îi asigur de toată prețuirea și recunoștința noastră și mă folosesc de acest prilej pentru a adresa Armatei româniei cele mai calde felicitări și mult succes în nobila misiune de a servi patria”, a spus prefectul George Lazăr.

”Este o zi memorabilă, este foarte importantă, e ziua Armatei Române. Datorită lor existăm astăzi ca nație și popor și găsesc de cuviință că este absolut necesar să respectăm cu sfințenie armata și biserica românească. La mulți ani tuturor slujitorilor armatei române, la mulți ani veteranilor, tuturor celor care au slujit cu credință armata noastră sfântă”, a declarat şi Culiță Tărâță, președinte CJ Neamț.

Manifestările dedicate Zilei Armatei au continuat cu depuneri de coroane din partea tuturor oficialităților prezente, a partidelor politice și a asociațiilor veteranilor de război, iar, în încheiere, toți cei care au asistat la ceremonie au putut urmări o scurtă paradă militară. (I. CĂLIN)