Zeci de pompieri, pădurari și voluntari intervin, de ieri după-amiază, pentru stingerea incendiului de vegetație uscată care s-a extins și la pădurea din Sabasa, comuna Borca.

În această dimineață, 12 mai, după mai bine de 17 ore de la apelul făcut la 112 ieri, încă mai sunt porțiuni care fumegă. Cei care au acționat imediat ce s-a dat alarma, la ora 15.20, sunt încă în zonă ca să stingă orice focar mai există. Intervenția este una dificilă, pompierii care intervin acționează cu pliciurile, unii,  alții cu vermorelele, trebuind să urce și o oră cu rucsacii cu apă în spate, după care coboară iar pentru realimentare de la autospecialele care nu pot să ajungă aproape de fiecare zonă, având în vedere că incendiul s-a întins pe 50 de hectare.

În sprijinul militarilor și al pompierilor voluntari din localitate au intervenit Ocolul Silvic Borca – cu oameni și TAF-uri – și Clubul Off-Road – cu oameni și ATV-uri, care aduc apa cât de aproape se poate. „Pompierii de la Garda 2 de Intervenție Poiana Teiului au fost solicitați să intervină pentru localizarea și stingerea unui incendiu de vegetație uscată în localitatea Sabasa, comuna Borca. Incendiul se manifesta și la fondul forestier. Pentru localizarea și stingerea incendiului au intervenit 23 de pompieri (un ofițer și 22 subofițeri) de la Detașamentul Târgu Neamț – Garda 1 de intervenție Târgu Neamț și Garda 2 de Intervenție Poiana Teiului, voluntari din cadrul SVSU Borca, lucrători de la Ocolul Silvic Borca și membri ai Clubului Off-Road. Incendiul a fost localizat și se intervine pentru lichidarea lui. Intervenția se desfășoară în teren cu acces dificil. Suprafața pe care se manifestă incendiul este de aproximativ 50 hectare”, a declarat slt. Irina Popa, ofițerul de presă al ISU Neamț. Rămâne ca după încheierea misiunii să se stabilească, pe cât posibil, de la ce a pornit incendiul.

În această dimineață, încă se fac cercetări pentru a se stabili și cauza incendiului de vegetație uscată din orașul Bicaz, izbucnit tot ieri și anunțat la 112 pe la ora 14. Au intervenit pompierii de la Detașamentul Piatra Neamț cu trei autospeciale de stingere și un echipaj de pompieri voluntari de la SVSU Bicaz cu autospeciala din dotare.

(C.I.)