pietricica turism

incendiu lizieraACTUALIZARE: După aproape 16 ore de luptă cu flăcările, incendiul a fost lichidat, iar pompierii au stabilit că a izbucnit din cauza unui foc făcut de cineva (persoana n-a fost identificată) şi lăsat nesupravegheat. Zona în care a avut loc incendiul se numeşte „La Bâtcă” şi nu este în apropierea traseului turistic, deci cei care vor să urce pe Ceahlău prin Izvorul Muntelui nu au de întâmpinat niciun fel de probleme.

******

ŞTIRE INIŢIALĂ: Intervenţie complicată pentru pompieri la Izvoru Muntelui, unde a izbucnit un incendiu de vegetaţie încă de aseară şi n-a fost stins nici până acum (6 aprilie, ora 12). Focul, care a mistuit deja totul pe o suprafaţă de 10 hectare, a ajuns în lizieră, a afectat arbuştii şi doborâturile, şi ameninţa să intre în pădure. Autospecialele de stingere nu pot ajunge în zonă, aşa că se acţionează (şi s-a acţionat toată noaptea) cu dificultate.

„Dispecerii ISU au anunţat Serviciul Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă al comunei şi reprezentanţii Ocolului Silvic Bicaz şi Direcţiei Silvice Neamţ”, a precizat lt. Andrei Grancea, purtătorul de cuvânt al ISU Neamţ. „Au fost mobilizaţi şase pompieri voluntari şi au fost pregătite două rezervoare de căte o tonă şi jumătate, care au fost transportate cu un TAF în zonă, pentru a asigura apa necesară intervenţiei. Pentru a ajunge la zona incendiului, unde era imposibil accesul autospecialelor, pompierii s-au delapasat mai bine de 40 de minute, cu rucsacii de incendiu în spate. Comandantul echipajelor de pompieri militari ajunşi la eveniment a anunţat că ard arbuşti, doborâturi şi vegetaţie uscată în imediata apropiere a pădurii şi a cerut suplimentarea forţelor şi mijloacelor de intervenţie. Echipaje de pompieri de la toate subunităţile ISU Neamţ s-au deplasat pentru stingerea incendiului. În plus, a fost solicitat sprijinul Clubului OFF ROAD Piatra Neamţ, care a început deplasarea cu o maşină de teren. La intervenţie a participat şi un echipaj de jandarmi montani. Forţele au protejat pădurea şi au continuat cu operaţiuni pentru stingerea incendiului”.

De aseară, puţin după ora 20, până dimineaţă, 29 de subofiţeri şi 3 ofiţeri au acţionat continuu pentru a împiedica propagarea incendiului spre pădure. Dimineaţă, un ofiţer şi 13 subofiţeri din cadrul Detaşamentului de Pompieri Piatra Neamţ încă interveneau şi au fost înlocuiţi de un ofiţer şi şapte subofiţeri de la aceeaşi subunitate, care acţionează şi în momentul de faţă. Vom reveni cu detalii.

Cristina MIRCEA