0:00

Arde iarba de lângă calea ferată din Piatra Neamț, ZCH NEWS - sursa ta de informațiiIncendiile de vegetație uscată, care sunt la ordinea zilei în această perioadă a anului, le dau de lucru permanent pompierilor. O astfel de alarmă a fost dată astăpzi, 14 martie, când a fost anunțat un incendiu de vegetație uscată în zona gări din Piatra Neamț, lângă șinele de cale ferată. Pompierii s-au deplasat la locul intervenției cu o autospecială și au localizat în scurt timp incendiul.

Arde iarba de lângă calea ferată din Piatra Neamț, ZCH NEWS - sursa ta de informații
Foto: ISU Tulcea

IGSU a postat ieri un mesaj emoționant pentru a atrage atenția asupra arderilor de vegetație: «Cum ar fi ca omul să fie în locul ariciului? Acest arici a avut norocul de a fi văzut de un pompier înainte de a fi prins de flăcări! De foc nici acele nu l-ar fi protejat! Poate data viitoare când cineva se gândește să aprindă vegetația uscată se va gândi și la toate vietățile a căror viață poate fi mistuită de incendiu în numai câteva secunde!»

Pompierii de la Neamț au lansat un apel: ”Protejaţi viaţa, bunurile şi mediul înconjurător!

«Anual mii de incendii de vegetaţie distrug bunuri, afectează mediul înconjurător şi uneori, din păcate, se finalizează cu pierderi de vieţi! Utilizarea focului deschis pentru igienizarea terenurile și deșeurile menajare conduce adesea la arderi necontrolate, care produc pagube materiale însemnate sau chiar pierderi de vieți omenești. Condiţiile de vânt şi nerespectarea măsurilor obligatorii de protecţie constituie elemente care întreţin şi favorizează propagarea focului.

Pentru evitarea producerii acestor tipuri de evenimente, ISU Neamț reaminteşte cetăţenilor următoarele măsuri de prevenire:
• Utilizarea focului deschis în locuri cu pericol de incendiu şi pe timp de vânt este interzisă;
• Realizarea arderii doar în locuri special amenajate, cu respectarea măsurilor ce se impun pentru împiedicarea propagării focului la vecinătăţi;
• Supravegherea permanentă a arderii, precum şi stingerea jarului, după terminarea activităţii;
• Utilizarea focului deschis la distanţe mai mici de 40 m faţă de locurile cu pericol de explozie (gaze şi lichide combustibile, vapori inflamabili, explozivi etc.), respectiv de 10 m faţă de materiale sau substanţe combustibile (lemn, hârtie, textile, carton asfaltat, bitum, ulei etc.) este interzisă;
• Asigurarea mijloacelor tehnice pentru stingerea de îndată a focului (rezervor cu apă, găleţi, lopată, sapă, cazma), atunci când acesta scapă de sub control;
• Responsabilizarea adulţilor în ceea ce priveşte jocul copiilor cu focul şi accesul acestora la sursele de foc (chibrituri, brichete, lumânări, lămpi cu gaz, etc).»

Articolul precedentRezultatele elevilor la etapa județeană a Olimpiadei Naționale de Geografie
Articolul următorFinal de săptămână cu 3 spectacole la Teatrul Tineretului
ZCH News
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.