0:00

Arcan şi Lazăr, la pas prin şcolile rurale, ZCH NEWS - sursa ta de informații

* „La școlile din Podoleni și Costișa a fost însă o lipsă totală de interes în pregătirea claselor și a spațiilor aferente”, a declarat vicepreşedintele CJ Neamţ

* ”Situația școlilor nu s-a modificat”, e de părere prefectul George Lazăr

Cu câteva zile înainte de începerea anului școlar, autoritățile județene încă insistă ca unităţile de învăţământ să fie puse la punct. Atât prefectul județului, George Lazăr, cât și conducerea Consiliului Județean Neamț monitorizează situația şcolilor din Neamț, chiar dacă, pe ultima sută de metri nu se mai poate face mare lucru. Emilia Arcan a mers, la începutul săptămânii, la mai multe școli din Rediu, Piatra Șoimului, Cândești, Costișa și Podoleni, pentru a vedea dacă acestea sunt pregătite pentru a primi elevii. Concluzia a fost una singură: din lipsă de bani, nu s-au făcut investiții prea mari, copiii vor învăța în aceleași bănci ponosite, iar unii dintre directorii de școli nu s-au obosit să facă mare lucru, nici măcar curățenie.

”Am fost, împreună cu inspectorul general, în mai multe școli și voi merge și în zilele următoare. A fost un fel de control inopinat, în special în unitățile cu personalitate juridică. La școlile din Podoleni și Costișa a fost însă o lipsă totală de interes în pregătirea claselor și a spațiilor aferente. Și nu este vorba de lipsa fondurilor, ci de neglijență. Nu era făcută curățenie și nu erau pregătiți sub nici o formă. Și nu din vina primarului, ci pentru că pur și simplu nu i-a interesat. Am fost la școli, unde directori erau bărbați, și era mult mai curat și erau mult mai bine gospodăriți. La restul școlilor, în celelte comune, am găsit condiții optime. Aceste erau igienizate, spălate, pregătite și aveau autorizații sanitare de funcționare. Bani pentru investiții nu au fost însă. Primarii s-au plâns de lipsa banilor, e nevoie de reparații la acoperișuri, de schimbat bănci, parchet. Pe altă parte, aveau asigurate lemnele pentru încălzire. Probleme sunt destule, dar pentru început condițiile din aceste școli sunt bune. Sincer mă așteptam la mai rău, însă am fost plăcut impresionată să văd cum cadrele didactice erau la școli, pregăteau orarul, erau preocupate de începerea anului școlar. Voi merge, în continuare, atât joi, cât și vineri, pentru a vedea cum arată școlile din mediul rural”, a spus Emilia Arcan, vicepreședinte al CJ Neamț.

„Nu au apă, garduri”

Din punctul de vedere al prefectului George Lazăr, situația din școlile nemțene trebuie monitorizată permanent, nu numai înainte de începerea unui nou an școlar.

”Situația școlilor nu s-a modificat, este aceeași, numărul școlilor fără autorizație sanitară este același anunțat în urmă cu aproape două săptămâni. O parte dintre corpurile de clădire nu au apă, garduri. Teoretic unitățile școlare au fost date spre finanțare consiliilor locale, însă acestea nu au bani, iar acesta este o problemă foarte gravă. Sunt multe primării care dacă ar fi să se autofinanțeze, nu ar fi capabile să-și plătească din taxele și impozitele adunate nici măcar salariile și utilitățile. De investiții în școli, dispensare și infrastructură nici nu ar mai putea fi vorba. Eu cred că ar trebui să se țină cont de două lucruri esențiale într-o societate: școala, care este un act de valoare, iar cursurile ar trebui să se desfășoare în condiții optime, și dispensarul, rețeaua de sănătate publică unde investițiile trebuie să primeze. Acestea sunt două lucruri extraordinar de importante pentru o societate. Eu cred că școlile trebuie luate la picior să vezi cu ochii tăi despre ce este vorba să stai de vorbă cu primarii și să vezi prioritățile”, a spus prefectul George Lazăr.

Irina CĂLIN

Articolul precedentConsfătuiri la ISJ Neamţ
Articolul următor„Mincinoşi” cu subvenție de încălzire