artificii 01Un control făcut de poliţişti la punctul de lucru al unei societăți din comuna Piatra Șoimului s-a terminat cu ridicarea a 4.885 de pertarde, în vederea confiscării.

„Au fost găsite 4.800 bucăţi petarde cu inscripţia Piccolo Corsair, 75 bucăţi de petarde cu inscripţia Widowmaker 3 și 10 bucăţi de petarde cu inscripţia Circoblitz Tropic, deținute ilegal de administratorul localului”, a declarat subinspectorul Elena Bulgărea, purtătorul de cuvânt al poliţiei Neamţ.

„Cele 4.885 de articolele pirotehnice au fost confiscate, iar cercetările sunt continuate sub aspectul săvârșirii infracțiunii de operațiuni cu articole pirotehnice, efectuate fără drept, fapta prev. si ped. de art. 37 din Legea nr. 126/1995”.

În această perioadă, poliţiştii urmăresc, cu precădere, „prevenirea, identificarea şi combaterea evenimentelor negative generate de nerespectarea prevederilor legale care reglementează deţinerea, comercializarea, importul, depozitarea şi folosirea articolelor pirotehnice de către persoanele fizice şi juridice”.

În fiecare zi se fac controale atât la societăţile comerciale autorizate să comercializeze articole pirotehnice, dar şi în pieţe, târguri sau centre comerciale. Orice operaţiune cu articole pirotehnice, efectuată fără drept, constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la un an, iar comercializarea neautorizată a obiectelor pirotehnice din clasa I se sancţionează cu amendă de la 2.000 la 5.000 de lei. În cazul comercianţilor care n-au împlinit vârsta de 18 ani amenda este cuprinsă între 3.000 și 6.000 de lei. (C. MIRCEA)