copil abuz sexualDirecţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copiilor (DGASPC) Neamţ a înregistrat, de la începutul acestui an și până pe 31 iulie, 377 de cazuri de maltratare a minorilor.

Aceasta înseamnă că, zilnic, sunt abuzați doi copii, potrivit celor de la DGASPC Neamţ.

“Specialiștii Serviciului de Prevenire și Intervenție Rapidă în cazuri de abuz din cadrul DGASPC Neamț au instrumentat, numai luna trecută, 53 de cazuri de maltratare a minorilor, 23 fiind în mediul urban, iar 30 în mediul rural. Comparativ cu luna iunie, când au fost 31 de cazuri, se constată o creștere semnificativă”, se precizează în comunicatul de presă al DGASPC Neamţ.

Statisticile DGASPC Neamţ relevă că, din punct de vedere al formei de maltratare, cele mai multe cazuri au fost de neglijare, 24 de copii fiind într-o astfel de situație, două treimi provenind din mediul rural. Au mai fost instrumentate luna trecută 9 cazuri de repatriere a unor copii, care se aflau în evidența serviciilor sociale din alte țări ca urmare a faptului că erau victime ale diverselor forme de abuz, 7 cazuri de abuz sexual, câte 4 cazuri de abuz emoțional și comportament delincvent și 3 cazuri de abuz fizic. De asemenea, s-a înregistrat și dispariția a doi copii de la domiciliu, astfel de fapte fiind considerate tot forme de abuz.

Ca urmare a acestor situații, specialiștii Serviciului Abuz au propus instituirea măsurilor de protecție specială în regim de urgență în centre rezidențiale pentru 5 copii. Pentru alți doi copii care au săvârșit fapte penale și nu au împlinit vârsta răspunderii penale, s-a dispusa măsura supravegherii specializate în familie, decizia aparținând Comisiei pentru Protecția Copilului Neamț.

Din păcate, lunar câteva familii rămân fără copii ca urmare a abuzurilor la care i-au supus pe aceștia. Aceste măsuri extreme nu sunt dorite de nimeni, dar sunt luate în interesul superior al copilului, acesta aflându-se în situația extrem de gravă de a fi pus în pericol de propria familie. Toate aceste situații ar trebui să-i determine pe părinți să-și asume rolul cu responsabilitate și să conștientizeze că a fi părinte implică niște obligații uriașe față de copii. Ne bucurăm că se constatată o implicare mai mare a comunității în eradicarea acestui fenomen trist, fapt dovedit de semnalarea mai frecventă a unor suspiciuni de abuz. Este vital ca toate suspiciunile de maltratare a copiilor să fie sesizate imediat autorităților, chiar dacă ulterior nu se vor confirma„, a precizat Cristina Păvăluță, directorul general al DGASPC Neamț. (M. CONSTANTINESCU)

Articolul precedentConsiliul Județean Neamț: Comunicat de presă 17 august 2016
Articolul următorTârgu-Neamț: Trofeul „Cetății-Cupa RIFIL” la rugby feminin
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.