contestatiiDupă aflarea primelor rezultate de la bacalaureat, ieri, 7 iulie, centrele de evaluare au fost luate cu asalt de candidații nemulțumiți care și-au aflat notele. Potrivit reprezentanților inspectoratelor școlare din județele Moldovei, cele mai multe „reclamații” au fost făcute pentru „meritele” obținute la disciplina Limba și literatura română.

Județul Bacău: 1408 contestații – 720 de contestații la Limba și literatura română (428 de la candidații de la profilul Real). Lucrările vor fi reevaluate în județul Neamț.

Județul Botoșani: nu a răspuns nimeni la telefonul instituției.

Județul Iași: Jumătate din cele aproximativ 2000 de contestații, au fost făcute pentru lucrările de la limba și literatura română. „Judetul Iași este și de data aceasta județ resursă – recunoscut pentru evaluatorii de calitate, cu experienta și competență – centru de evaluare pentru 3 județe în etapa de contestații. Peste 4000 de teze vor fi evaluate la Iași, dintre care 2000 la limba română și 600 la matematică. Practic, putem vorbi, simbolic, de înca un examen de bacalaureat, consumat în 2 zile, care se adaugă la efortul intelectual desfășurat zi și noapte, la modul concret, în ultimele săptămâni”, a declarat Camelia Gavrilă, inspector școlar general al IȘJ Iași.

Județul Neamț: 1690 de contestații – aproximativ 500 la Limba și literatura română. Lucrările vor fi reevaluate în Iași. Anterior, au fost corectate în centrele din județul Galați.

Județul Suceava: 2354 de contestații, din care 1020 la Limba și literatură română, potrivit purtătorului de cuvânt al IȘJ Suceava, Mariana Drumea.

Județul Vaslui: 1310 contestații, din care aproximativ jumătate la Limba și literatura română. Raluca Isabela Hăulică, o absolventă de la Liceul ”Mihail Kogălniceanu” din Vaslui (olimpică) a fost victima unei note introduse greșit în sistemul de centralizare a rezultatelor de la bacalaureat. În primă fază, a aflat că a luat 6,65 la Limba și literatura română. După repararea greșelei, adolescenta a aflat că nota reală era 8,65. „Am cerut Ministerului Educației să se verifice dacă este vorba despre o greșeală. S-a modificat eroarea și nota absolventei este 8,65. Eleva a fost chemată la sediul inspectoratului și informată despre nota reală”, a precizat Gabriela Plăcintă, inspector școlar general al IȘJ Vaslui.

Lucrările vor fi corectate în perioada 8-9 iulie, iar în 10 iulie vor fi făcute cunoscute rezultatele finale. (M. TEODOROF)