pietricica turism

cfilip caft 01

“APADOR-CH protestează față de presiunile la care este supus polițistul care a făcut publică înregistrarea camerei de supraveghere din sediul Poliției Municipiului Piatra Neamț, din 8 martie 2014, în care este surprins comisarul-șef Cezar Filip lovind o tânără”, se arată într-un comunicat făcut public de organizaţia care militează pentru respectarea drepturilor omului.

”Potrivit informațiilor din presă, un subofițer este anchetat disciplinar și penal pentru divulgarea acestei înregistrări. APADOR-CH consideră că anchetarea polițistului pentru faptul că a făcut publice imagini din care rezultă, în mod evident, săvârșirea unei fapte penale (purtare abuzivă) nu are decât rolul de a intimida și alte persoane «tentate» să facă publice abuzuri sau alte încălcări ale legii”.

Iniţiativa absolut lăudabilă a ONG-ului s-ar putea să se bazeze totuşi pe o confuzie. Poliţistul care este cercetat în scandalul Cezar Filip este ofiţerul de serviciu care nu a păzit serverul de pe care au fost sustrase imaginile. Nu el le-a făcut publice, iar Biroul de control intern al IPJ Neamţ nu a stabilit încă cine este persoana care le-a scos din instituţie şi le-a postat pe youtube.

“Nu ştiu în ce fază sunt cercetările, pentru că nu am întrebat tocmai în ideea de a nu face presiuni”, a declarat comisarul şef Paul Tablan, şeful Poliţiei Neamţ. “Ştiu doar că verificările sunt în plină desfăşurare şi mi se pare deplasat total să vorbeşti despre presiuni în condiţiile în care este vorba despre audieri. Înseamnă că orice infractor care este audiat la poliţie sau la procuror este supus unor presiuni de neimaginat şi îi sunt încălcate drepturile”.

APADOR CH a anunţat, de asemenea, că a depus plângere penală împotriva ofiţerului Cezar Filip, pentru că existau temeri că poliţistul ar putea scăpa doar cu o sancţiune disciplinară. Asta în condiţiile în care, la câteva ore după postarea filmuleţului pe internet, Biroul de presă al IPJ Neamţ a anunţat că a fost sesizat Parchetul Piatra Neamţ, cu o plângere pentru purtare abuzivă. Ulterior dosarul a fost preluat de Parchetul de la lângă Curtea de Apel Bacău, unde se află şi acum. Singura problemă a conducerii Poliţiei Neamţ şi a majorităţii angajaţilor este că acel filmuleţ a fost “aruncat” în toată presa din România, când se putea foarte bine ca problema să fie rezolvată în interior, cu mai puţin scandal şi cu aceleaşi consecinţe pentru Cezar Filip. (C. MIRCEA)