0:00

Apa Serv – proiecte europene, gropi românești, ZCH NEWS - sursa ta de informații

* lucrarea de la capătul străzii Ştefan cel Mare a ajuns la faza de… balastare pre-asfaltare
* finalizarea lucrării trebuia să se producă în octombrie 2013, dar a intervenit reproiectarea şi „priceperea” unei firme spaniole, care s-a „împiedicat” de canalizarea pluvială
* asfaltarea promisă de directorul Dughir în februarie este estimată a se produce spre finele lunii martie

Strada Ştefan cel Mare din Piatra Neamţ. Un drum important, dacă nu prin rezidenții cu ștaif care-și au casele pe ea ori prin entitățile și mai cu ștaif, măcar prin faptul că, la capătul ei, se regăsește cimitirul. Și o stație de microbuz. Și un întreg cartier, locuit din câte știm tot de cetățeni ai municipiului Piatra Neamț. Și o bază de tenis care tocmai se va deschide, de bine ce a venit primăvara. Puțin mai în față, stadionul municipal omologat UEFA, unde vine des primarul Ștefan, dar care are parte de o șosea impecabilă și curățenie. Ghinionul locuitorilor din zonă că stadionul nu e situat mai sus, deși prin raportul rezultate – investiții putem vorbi despre un fel de cimitir al banilor publici acolo.

Apa Serv – proiecte europene, gropi românești, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Strada Ștefan cel Mare, după cum spuneam, a intrat ca un asterisc în proiectul de reabilitare și extindere a rețelelor de apă și canalizare, în special în proximitatea bisericii Borzoghean și mai sus, spre dealuri. Că s-a făcut, s-a făcut. Cum s-a făcut… deja e altă poveste, din care actualmente se văd niște găuri. Făcute cu profesionalism învățat la cursuri prin Franța, antrenat la team building-uri plătite pentru UIP-uri de tip european.

Gropile au apărut astă-toamnă, pe porțiunea dintre stadion și ultimul drum, au fost bine camuflate de zăpadă și îngheț, iar acum, o dată cu primăvara, s-au arătat în toată splendoarea. De încăpătoare v-am demonstrat deja că sunt, după ce am publicat câteva fotografii cu roți de tiruri căzute cu totul în ele. După apariția dovezilor foto, cei care au săpat în zonă au fost fuguța trimiși să astupe bortele. Pe principiul ”șapte fac, zece desfac”, s-a turnat pietriș în toate șanțurile, operațiune tehnic denumită balastare. Și așa a rămas. „Noi încurajăm munca, travaliul… care nu se fac deloc la noi în ţară“, spunea un personaj al lui Caragiale. Hărnicia nu are însă nevoie de scuze. Doar de reproiectare…

Apa Serv – proiecte europene, gropi românești, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Urmare solicitării dv. referitoare la stadiul desfășurării lucrarilor pe str. Ștefan cel Mare în dreptul cimitirului Eternitatea, vă aducem la cunoștință următoarele:

– proiectul a fost întocmit de societatea I.L.F. Consulting S.R.L. (subsidiară a I.L.F. Austria), contractul fiind încheiat cu Ministerul Mediului și Pădurilor în anul 2007;

– urmare a unei deficiențe în proiectarea str. Bogdan Vodă făcută de către I.L.F. Consulting S.R.L., Antreprenorul General, Ocide Construccion S.A. – Spania nu a putut finaliza până la sfârșitul anului 2013 aceste lucrări conform graficului de execuție, fiind necesară reproiectarea corespunzătoare;

– refacerea lucrărilor în urma reproiectării a condus la devansarea lucrărilor de readucere la stadiul inițial, temperaturile scăzute și umezeala excesivă făcând imposibilă asfaltarea acestei străzi;

Mai mult, clauzele contractuale Art. 10.3 alin. 4, spun că: Recepția lucrărilor de refacere a terenului se va face separat de recepția lucrărilor propriu-zise. Întrucât lucrările de refacere vor fi efectuate când vor exista condiții meteo adecvate, înainte de recepția lucrărilor pe întreg obiectul (strada)”.

“Având în vedere aceste aspecte, funcţie de evoluţia temperaturilor diurne şi a temperaturii înregistrate la nivelul solului (fapt ştiut că îmbrăcămintea asfaltică are nevoie de minim 5-8 ºC la nivelul solului), Antreprenorul a dat asigurări că începând din data de 20.03.2014 va demara şi finaliza lucrările de readucere la starea iniţială (de asfaltare)”, a precizat directorul general al Companiei Judetene Apa Serv, Cătălin Dughir.

Apa Serv – proiecte europene, gropi românești, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Dincolo de impresionantele cunoştinţe tehnice ale inginerului Dughir, constatăm că Apa Serv continuă monitorizarea angajaților de la Ocide. Probabil acțiunea se desfășoară de după gardul obiectivului de interes municipal din zonă, în vreme ce spaniolii încearcă să se obișnuiască, nu cu gropile și cu pământul, ci cu pâraiele de la Piatra Neamț, iar proiectanții de mucava, obișnuiți să facă proiecte doar din dosul birourilor, încearcă să iasă și în teren, pentru a constata ”realitățile” pe baza cărora proiectează. Probabil, zicem, dar n-am băga mâna în foc. Poate doar în apă. Mai rămâne de văzut dacă spaniolii respectivi nu erau cumva vreo firmă de casă a Apa Serv, care lucrează în obișnuita subantrepriză, cu profesioniști obișnuiți să facă pauze de mese lungi și dese la bombele din zonă, evident, în perioada când nu sunt monitorizați de Apa Serv. (M. CONSTANTINESCU)

Articolul precedentParcarea de la Piață, gata anul acesta
Articolul următorOfiţer SIPI, sancţionat disciplinar pentru “intimidare”