apaserv

Societatea care dă apă chioară în robinete la unul dintre cele mai mari prețuri din țară, Apa Serv Neamț, a solicitat recent Consiliului Județean să fie de acord cu angajarea unui avocat care să o reprezinte în instanță, pentru a face față corecțiilor financiare apărute în derularea programului european. Cu vădită curiozitate, am încercat să aflăm care este suma pentru care Apa Serv are nevoie de avocat. Nu am fost singurii care am eșuat în acest demers. De aceea ne-am adresat Asociației de Dezvoltare Intercomunitară Aqua Neamț, condusă, în calitate de președinte, de avocatul, consilierul județean și președintele organizației de tineret a PSD Neamț, Adrian Bourceanu. Ordinea o stabiliți dumneavoastră. Am adresat niște întrebări și am primit rapid un răspuns. Concluzia este una singură: conducerea respectivei asociații, formată din reprezentanții tuturor comunităților unde Apa Serv livrează scumpă sau speră să livreze, habar n-are ce se întâmplă în ograda furnizorului de apă, chiar dacă, la nivel instituțional, este forul unde se decide tot ce este mai important pentru companie.

 *Aqua Neamț nu are competență, dar răspunde solidar

Răspuns: «Ca urmare a adresei dumneavoastră din data de 02.12.2013, înregistrată la A.D.I. AQUA NEAMT cu nr. 219 din 03.12.2013, prin care, în temeiul Legii 544/2001 privind liberul acces la informaţiile de interes public, ne solicitaţi unele informaţii cu privire la corecţiile financiare din cadrul proiectului major derulat de Compania Judeţeană APA SERV S.A., vă comunicăm următoarele:

1. Asociaţia A.D.I. ”AQUA NEAMT” nu are competente de monitorizare şi/sau soluţionare a corecţiilor financiare apărute în desfăşurarea proiectului major. Conform Contractului de Finanţare încheiat între Ministerul Mediului şi Schimbărilor Climatice, în calitate de Autoritate de Management pentru ,Programul Operational Sectorial si Operatorul Regional – Compania Judeţeană APA SERV S.A. în calitate de beneficiar şi Autoritate Contractantă,competenţa A.D.I. se referă doar la ”răspunderea solidară cu autorităţile publice locale implicate ”, de ”asigurare a contribuţiei din bugetele locale necesare cofinanţării” (Art. 5 – Contract de Finanţare), iar ”monitorizarea şi controlul privind implementarea Proiectului sunt realizate de către AM şi/sau Of’ (Art. 14 – Contract de Finanţare).”

Comentariu necesar: A.D.I. AQUA NEAMȚ are doar competența de a da banii, apelând la finanțarea din bugetele locale. Mai are obligația de a răspunde solidar cu cei care dau banii, dar nu poate nici măcar monitoriza dacă echipa Ivanov – Dughir își face sau nu de cap pe bani publici. Dar să vedem ce a făcut totuși A.D.I. AQUA NEAMȚ.

* Apa Serv a fost informată despre ”suspiciuni de nereguli”

 Răspuns: «Totuşi, deşi A.D.I. ”AQUA NEAMT” nu are competenţe de soluţionare a corecţiilor financiare pe proiect, în cadrul şedinţelor avute cu membrii Asociaţiei, la care au fost invitaţi şi reprezentanţi ai Operatorului, s-a discutat stadiul de implementare a proiectului, făcându-se şi o informare asupra existenţei unor suspiciuni de nereguli care au cauzat corecţii financiare preventive/ reţineri preventive/ neautorizări la plată, până la contestarea/ soluţionarea sau recuperarea sumelor respective.

In plus, vă informăm că au existat şi solicitări din partea A.D.I. referitoare la lămurirea acestor neautorizări la plată, răspunsurile primite atât din partea Compania Județeană Apa Serv cât şi din partea AM POS Mediu (co-semnatar al Contractului de finanţare), fiind în sensul în care reţinerile preventive au fost cauzate de necorelările dintre Studiul de Fezabilitate iniţial şi necesitatea actualizării acestuia, conform proiectelor tehnice. Menţionăm ca în ultima informare lunară primită de la Compania Județeană Apa Serv, în data de 10.12.2013, este menţionată o corecţie financiară aplicată la CS 1 de către DO AM POS Mediu, la care se vor cere lămuriri suplimentare Operatorului în prima şedinţă a Asociaţiei din luna decembrie.»

Comentariu necesar: înțelegem că Apa Serv a fost informată de ADI Aqua Neamț că există ”suspiciuni de nereguli”, care au cauzat corecții, și nu s-a întâmplat invers, adică Apa Serv să fie cea care informează. Tupeul este maxim, în sensul că și în momentul în care a dat o explicație, ea a fost de natură să nu explice nimic clar: ce sume, pentru ce, cine nu a respectat studiul de fezabilitate, etc. Sub cuvântul ”necorelări” se poate ascunde orice, de la o o lucrare făcută ca să dea niște bani la o firmă de casă, până la o factură pentru o lucrare inexistentă. Singura informație reală aflată în acest răspuns este că a mai apărut încă o corecție financiară la începutul acestei luni.

* Final previzibil – mult secret european pe bani publici

Răspuns: «În încheiere, amintim faptul că în Contractul de Finanţare, încheiat între Ministerul Mediului şi Schimbărilor Climatice, în calitate de Autoritate de Management şi Compania Judeţeană APA SERV S.A. în calitate de beneficiar şi de Autoritate Contractantă, la art. 10, se menţionează că ”părţile se angajează să păstreze confidenţialitatea documentelor, materialelor, datelor si informaţiilor În legătură cu proiectul”, mai puţin cele folosite în scop publicitar, pentru informare si promovare.

În consecinţă, pentru furnizarea de xerocopii legate de diferite aspecte din Contractul de Finanţare, vă rugăm să vă adresati părţilor semnatare ale Contractului de Finanţare menţionate mai sus.»

Cu respect,

Preşedinte A.D.I. ”AQUA NEAMT” av. Adrian Bourceanu

Comentariu necesar: care este rațiunea de a exista ADI Aqua Neamț dacă nu poate face nimic în afară de a aproba cererile conducerii Apa Serv, după ce acestea au fost aprobate pe linie de partid? Din punct de vedere formal, ea există pentru că trebuie un paravan sub care să se poată face toate șmecheriile, pentru că ea trebuie să aprobe măririle de prețuri și, fiind un organ colectiv de conducere, este foarte greu să tragi pe cineva la răspundere.

Campanie publică de conștientizare: Nemțeni, beți zilnic 2 litride apă de la robinet, ADI Aqua Neamț face prețurile pentru voi. Banii se încasează la Apa Serv și nimeni nu trebuie să știe cum fac joncțiune cu Apa Sâmbetei.

Valentin Bălănescu

2 COMENTARII

  1. foarte corect ultimul comentariu cu Campania de Constientizare!!!!!!!!!!!!!!!O mare hotie a astora de la Apaserv….cei mai mari hoti din Neamt….

Comments are closed.