Conducerea Companiei Județene Apa Serv Neamț a organizat vineri, 22 iunie, o conferință de presă, pentru a explica majorarea tarifelor la apă și canalizare. După ce a fost prezentată nota de fundamentare pe baza căreia ANRSC a aprobat creșterea prețului la apă, managerul Vlad Angheluță a admis că, în afară de costurile pe care compania le are cu ratele la creditele contractate pentru cofinanțarea programelor de investiții cu fonduri europene, de scăderea numărului de consumatori și de scăderea producției de apă uzată, compania se află într-un impas financiar greu de controlat.

apa serv vlad angheluta“Compania nu putea să trăiască cu prețurile din 2013. Se datorează unor necesități economice. Compania era în pericolul iminent de a nu fi profitabilă, de a nu genera profit, de a nu putea să opereze în condiții de siguranță sursele de apă și respectiv stațiile de epurare, era într-un pericol iminent de a nu mai putea furniza non-stop apă potabilă în condiții legale. Se discutau variante de reducere a orelor de furnizare și alte variante pesimiste. Datorită acestui fapt am înaintat de urgență ANRSC fundamentarea de preț și tarif, fundamentare care a fost aprobată. Nu s-a făcut pe niște cifre inventate. Sunt date de bilanț, cifre care se raportează. Această companie există datorită acordului de voință a tuturor UAT-urilor membre în ADI Aqua Neamț. Care au semnat un contract de delegare de gestiune a bunurilor proprii date în administrare nouă. Nu există altă variantă, așa funcționează toți operatorii județeni din România. Aceste localități au prin contractul de delegare a gestiunii și unele obligații vis-a-vis de operator și pot aborda și altfel și nu prin mărire de preț, modul în care această companie județeană funcționează. Noi nu putem exista fără acordul lor de voință, acord semnat în 2009.  Nu am făcut lucrul acesta de capul nostru. Ne-am consultat cu reprezentanții CJ, cu ADI Aqua Neamț. Mulți dintre oamenii politici nu au fost de acord, inclusiv președintele CJ. Dar așa funcționează o autoritate căreia ne subordonăm, ADI Aqua Neamț”, a spus Vlad Angheluță, manager Apa Serv Neamț.

apa serv aspersorÎn același context s-a discutat și despre pierderile de pe rețelele companiei, pierderi care se ridică la 60% din producția lunară. Mai mult, se pare că acestea nu vor putea fi remediate prea curând luând în calcul faptul că rețelele vechi de zeci de ani ar trebui înlocuite în totalitate, lucru care ar costa 205.701.696 lei, iar compania sau UAT-urile, fără sprijin european nu l-ar putea face niciodată. “La un buget al companiei de 60 de milioane de lei pe an, este foarte greu să finanțezi de unul singur înlocuirea acestor rețele. Un management corect al pierderilor înseamnă în primul rând să le identifici și să ai capacitatea financiară să le înlocuiești pentru că așa înlături pierderile. Mixul ăsta de măsuri se poate lua într-o horă mai mare, nu unilateral de către compania Apa Serv. Eu nu vreau să fiu mesagerul ăla rău să spun tuturor nemțenilor că s-a scumpit apa, dar asta este realitatea, că nu putem face atât cât ne dorim din înlocuirea rețelelor pentru că asta este realitatea și puterea județului Neamț în fond și la urma urmei, și că, de fapt îmi doresc ca după o perioadă de 4-8 ani de zile, după implementarea altor programe, să ne aflăm în altă realitate. De abia de atunci putem vorbi despre o ajustare a prețurilor, în sensul scăderii lor. Orice înlocuire presupune costuri, cheltuieli și asta se vede în preț. Este o realitate cu care ne confruntăm zi de zi. Sunt mai multe categorii de pierderi dar ele se duc tot în preț”, a mai precizat Vlad Angheluţă. (E.C.)

Articolul precedentFurt de ceasuri și bijuterii de 67.000 de euro, autorul e din Roman
Articolul următorDoi candidați pentru șefia Spitalului Județean Neamț
ZCH News
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.

1 COMENTARIU

  1. Dar de habarnistii si pipitoaicele care au populat compania in ultimii ani de ce nu zice nimeni nimic? Ca multi au fost angajati pe salarii bune, probabil cu recomandare de la marele Partid. De ce este atat de mult personal TESA si auxiliar la Apaserv? Cati instalatori, maistri si ingineri cu studii de specialitate au fost angajati in utlimii 2-3 ani si cati pe posturi de-astea? Care sunt studiile de specialitate care ii recomanda pe directori sa ocupe pozitiile pe care le ocupa si cati ani de experienta au in Apaserv, eventual pornind de la pozitiile de jos? Dar asa, cu nume si prenume. Da, salariile lor tot din pretul apei se platesc! Asa ca nu ar fi de mirare ca in doi-trei ani sa curce pretul apei la 10 lei metru cub. Macar sa stie lumea una si buna: pretul apei la Piatra Neamt sa nu mai fie pe locul 4 din tara, sa devina baietii campioni si sa ocupe locul I: pretul cel mai mare la romanii cei mai bogati, nu?

Comentariile sunt închise.