Noul an şcolar preuniversitar va începe pe 14 septembrie, au anunţat autorităţile miercuri, 5 august, după o ședință a preşedintelui cu premierul și miniștrii de resort. Au fost stabilite 3 coduri de culoare, în funcţie de care școlile ar putea fi închise total sau parțial. Codurile respective au la bază numărul de infecţii cu COVID-19 la mia de locuitori, din fiecare localitate, din ultimele 14 zile premergătoare începerii anului şcolar:

  • VERDE: mai puțin de o persoană detectată, în medie pe zi, în ultimele 14 zile, cu COVID-19, la mia de locuitori;
  • GALBEN: 1-3 persoane detectate, în medie pe zi, în ultimele 14 zile, cu COVID-19, la mia de locuitori;
  • ROŞU: mai mult de 3 persoane detectate, în medie pe zi, în ultimele 14 zile, cu COVID-19, la mia de locuitori.

„Aceste scenarii se folosesc pentru a descrie ce se întâmplă în școală. Foarte important şi vă rog să rețineți această chestiune: felul în care va funcţiona fiecare unitate școlară va fi decis local, deci decizia se descentralizează la nivel de județ. În funcție de situația concretă, locală, se va decide dacă unitatea școlară va funcţiona după scenariul unu – verde, cu risc mic sau deloc; după scenariul doi – galben, cu risc mediu; sau după scenariul trei – numit roșu, care înseamnă că școala se închide de tot. În consecință, pentru fiecare școală în parte, Comandamentul Județean pentru Situații de Urgenţă va lua decizia dacă se merge pe scenariul verde, aceasta însemnând că toți elevii merg fizic la școală, se țin cursuri normale; sau, dacă se merge pe scenariul trei – roșu, când nimeni nu merge la școală şi totul se desfășoară online; sau scenariul galben, scenariul doi, de risc mediu, care înseamnă că o parte din activități se ține în școală şi o parte se ţine în online”, a explicat preşedintele Klaus Iohannis.

Mai concret codurile înseamnă:

  • VERDE: toți elevii merg la școală;
  • GALBEN: grădinițele, clasele primare, clasele a VIII-a şi clasele a XII-a merg la școală, iar restul claselor, în funcţie de decizia unităţilor de învăţământ, o parte merg la școală și o altă parte învaţă online;
  • ROŞU: nimeni nu merge la școală, se învață online.

Cât priveşte normele sanitare speciale, Ministerul Sănătății lucrează încă la ele! „Ele implică norma de distanțare, norme de igienă, norma de dezinfecție și multe alte lucruri, care vor fi făcute publice în zilele următoare”, a mai precizat şeful statului. Declaraţia integrală a preşedintelui Klaus Iohannis:

(M. CONSTANTINESCU; FOTO&VIDEO: Preşedinţia României; FOTO: Tribuna)

Articolul precedentCoronavirus: Neamț este pe locul 13 în țară ca incidență. Situația cazurilor noi în județele regiunii Nord-Est
Articolul următorAccident în Ceahlău de ”Ziua piramidei”
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.