Îți dorești o mașină nouă? Sau ai nevoie de un vehicul nou pentru dezvoltarea afacerii tale? De foarte multe ori, mai ales dacă te afli la început de drum, nu ai suficienți bani pentru achiziția unui automobil. Dar soluția există și este la îndemâna oricui. Aceasta poartă numele de leasing auto.

Leasingul este o formă de credit prin care firma specializată cumpără mașina pe care ți-o dorești și o vei putea folosi în schimbul unei rate lunare prestabilite prin contract. Practic, vei putea să folosești automobilul pentru o anumită perioadă de timp, fără ca acesta să se afle în proprietatea ta.

Este important de știut că, atunci când vei consulta oferta companiilor de leasing, vei descoperi că există două tipuri de leasing: leasing operațional și leasing financiar. Cele două variante sunt diferite atât în privința contractelor, cât și a bunurilor care urmează să fie închiriate.

Iată care sunt diferențele dintre cele două tipuri de leasing!

Ce este leasingul financiar?

Leasingul financiar presupune încheierea unui contract pe o perioadă de câțiva ani, care nu poate fi reziliat ușor. De asemenea, beneficiarul nu se află în posesia automobilului închiriat, însă este responsabil de întreținerea acestuia.

Acest tip de leasing permite schimbarea contractului sau opțiunea de a cumpăra ulterior mașina ori de a prelungi contractul după expirarea perioadei de leasing.

Este posibil, de asemenea, să poată fi satisfăcute anumite cereri atunci când se dorește ca mașina să dețină și alte dotări suplimentare.

Leasingul operațional: ce oferă acesta?

Leasingul operațional oferă companiilor posibilitatea de a utiliza o flotă auto în schimbul achitării unei rate lunare fixe care acoperă toate costurile de funcționare și alte servicii suplimentare, precum taxele și impozitele, reparații, asigurarea CASCO, mentenanța sau diverse costuri administrative. Acest lucru este de mare interes pentru compania de leasing, deoarece scopul este ca mașina respectivă să fie menținută într-o stare cât mai bună, pentru a-i menține valoarea pe piață. Astfel, aceasta fi închiriată de mai multe ori până când este amortizată investiția.

Perioada de leasing este de doar câteva luni, iar beneficiarul poate solicita rate de leasing ca și cheltuieli de afaceri în scopuri fiscale.

Care sunt diferențele dintre cele două tipuri de leasing?

Pentru a lua cea mai bună decizie în privința contractului de leasing este necesar să înțelegi care sunt cu adevărat nevoile tale, în calitate de companie. Mai exact, dacă îți dorești sau nu să devii proprietarul mașinii la sfârșitul perioadei contractuale.

Prin urmare, dacă îți dorești flexibilitate și să eviți răspunderile mari, utilizând eficient mașina, cea mai potrivită variantă este de a alege leasingul operațional. Acesta îți oferă și posibilitatea de a schimba automobilul cu un altul mai nou la finalul contractului. Ratele pe care va fi necesar să le achiți lunar în acest caz reflectă obiectiv utilizarea mașinii, căci se ține cont de rulajul anual și durata contractului.

În schimb, dacă iei în calcul achiziționarea mașinii sau îți dorești un model cu dotări speciale, leasingul financiar este cel mai potrivit pentru tine. Diferența constă în achitarea costurilor privind întreținerea, asigurarea sau reparațiile.

Leasingul este o opțiune interesantă, mai ales pentru companii, căci oferă posibilitatea de a acționa rapid și de a evita blocajele financiare. Însă, este esențial să verifici atent ofertele de leasing existente. Așadar, chiar dacă rata lunară pare favorabilă, trebuie să iei în calcul întotdeauna și condițiile contractuale în privința rezilierii premature și a perioadelor de preaviz, pentru a avea garanția că ai luat cea mai bună decizie!

 Sursa foto: shutterstock.com

Articolul precedentL1 FC Botoşani câştigă la Mediaş; Poli Iaşi pierde la scor cu ultima clasată
Articolul următorL2 U Cluj – victorioasă la Mioveni; Aerostar a ajuns la a şaptea înfrângere
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.