În ajunul sărbătoririi Sfântului Andrei, la Roman a fost dezvelit ansambul statuar al sfântului apostol, în prezența președintelui Consiliului județean Neamț, a primarului Romanului, a directorului Complexului Muzeal Neamț și a unui public numeros.

Imediat după slujba de sfințire a operei, slujbă oficiată de Înalt PreaSfințitul Ioachim, arhiepiscopul Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului și de un sobor de preoți, artistul plastic Constantin Crenganiș, autorul ansamblului statuar, a mulțumit pentru încrederea acordată în realizarea ansamblului.

Scriitorul și estetul Lucian Strochi, în alocuțiunea sa a spus printre altele: „Am făcut o sumară socoteală și am găsit că Romanul are peste 100 de uriașe personalități care, din multe puncte de vedere, ar merita statui; așa încât primarul municipiului va avea treabă, nu glumă, să-i omagieze pe toți.”

Iulian Ghercă, directorul Complexului Muzeal Neamț, a spus în alocuțiunea sa: „În decursul timpului vom constata că astăzi s-a scris o pagină de istorie la Roman prin inaugurarea unui monument care face cinste comunității locale și județului Neamț. Pe parcursul secolelor biserica a fost promotoarea culturii și iată, astăzi, aici, avem un exemplu în plus de implicare în cultura națională, tocmai astăzi, când în alte părți etica și valorile creștine sunt uitate. Felicitări.”

Președintele Consiliulu județean Neamț a felicitat pe toți contribuitorii la eveniment și a dat unele asigurări: „Vreau să vă asigur că și de-acum înainte Consiliul Județean Neamț își va îndrepta privirea spre Roman, domnule primar, și va spijini comunitatea din Roman așa cum va sprijini toate comunitățile din Neamț.

În cuvântul său primarul Romanului a anunțat perspectiva ridicării unui alt monument, cel al lui Alexandru cel Bun, domnitorul care a întemeiat Mitropolia Țării de jos la Roman…

PreaSfințitul Ioachim, arhiepiscopul Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului a rostit un cuvânt de încheiere a ceremonialului: „Trăim azi bucuria dezvelirii ansamblului statuar închinat Sfântului apostol Andrei, cel care a creștinat străbunii noștri. Împreună cu municipalitatea am gândit ca intrările în acest oraș, aflat la răspântia atâtor drumuri moldave să fie prevăzute cu câte un monument care să exprime sensibilitatea și specificul acestei cetăți care poartă și reflectă, mai mult decât orice altă localitate din România, numele țării… Roman – România…”

Dan Ailincăi