Desfăşurat începând din seara zilei de 1 august, Festivalul Internaţional de Folclor „Ceahlăul” are programat marţi seara spectacolul de gală, care va marca şi finalul celei de a XXII-a ediţii. De la ora 19:00, pe scena de pe Platoul Curţii Domneşti vor urca formaţiile participante, prezentând un scurt program artistic. Două ore mai târziu, publicul pietrean va avea ocazia să se bucure de prestaţia apreciatului Ansamblu folcloric „Maria Tănase” din Craiova, care va prezenta spectacolul intitulat „Din Oltenia-n Moldova”. Solişti vor fi îndrăgiţii interpreţi Mariana Ionescu-Căpitănescu, Petrică Stoian-Mîţu şi Constantin Enceanu.
La ediţia curentă, Festivalul Internaţional de Folclor „Ceahlăul” a avut oaspeţi din Columbia – COMPANIA ARTISTICĂ „MANGLARES”; Japonia – GRUPUL „THE WADAIKO, DAIGEN-GUMI”; Cehia – ANSAMBLUL ETNOGRAFIC „BRNENSKY VALAŠEK” din Brno; Armenia – ANSAMBLUL FOLCLORIC „VARK HAYOTS” din Erevan; GRUPUL DE DANSURI FOLCLORICE al Municipalităţii din Degirmenlik, reprezentanţi ai minorităţii turce din Cipru; Grecia – ANSAMBLUL FOLCLORIC „MERAKLIDES”, din Agrinio; Serbia – ANSAMBLUL FOLCLORIC „KRUŠIK”, din Valjevo. Alături de aceste grupuri folclorice de peste hotare, au mai participat la festival şi artişti din ţară: ANSAMBLUL FOLCLORIC “GRÂUȘORUL OSMĂNEAN” – comuna Unirea, Brăila; ANSAMBLUL ,,CERVONA KALENA” – localitatea Negostina, judeţul Suceava; ANSAMBLUL „DOBROGEANCA”, din Sulina, Tulcea, gazdă fiind ANSAMBLUL FOLCLORIC „FLORICICĂ DE LA MUNTE”, al Centrului pentru Cultură şi Arte „Carmen Saeculare” Neamţ.
Ansamblul Folcloric „Maria Tănase”
Constituit în 1992, în intenţia de a da o expresie scenică diversităţii paletei folclorice aparţinând regiunii Oltenia, şi în acelaşi timp muzicii tradiționale din toate zonele României, Ansamblul folcloric „Maria Tănase” a obţinut de-a lungul anilor un binemeritat succes şi renume atât în ţară, cât şi în străinătate.
Pasiunea membrilor ansamblului, transpunerea în scenă cu înaltă ţinută artistică a cântecelor şi jocurilor tradiţionale, si nu în ultimul rând superbele costume populare menţin şi astăzi în atenţia publicului cântecul şi dansul popular, explicându-se astfel succesul turneelor efectuate atât în țară cât și în străinătate: în Statele Unite, Maroc, Grecia, Egipt, Franţa, Italia, Germania, Spania, Bulgaria, Iugoslavia, Turcia, Iran, Serbia.
Întregul personal este coordonat de Niculina Stoican. În calitate de manager, îndrăgita solistă declară: „Suntem olteni, veseli, frumoși, spirituali, întotdeauna pregătiți să primim oaspeți. Iubim Doljul cu istoria lui și cetatea Banilor, iubim Gorjul cu operele lui Brâncuși, iubim Mehedințiul cu Podul lui Dumnezeu și cazanele Dunării, iubim Vâlcea cu ceramica de Horezu, iubim Oltul cu pieptarul de Vădastra și cetatea Sucidava. Păstrăm cu sfințenie graiul, portul, cântecul și jocul străbunilor noștri de la Olt la Jiu și până la Dunărea cea mare. Gândirăm cu sufletul și vă spusărăm cu vorba olteanească despre minunile unui crâmpei din România, Oltenia frumoasă!”