0:00

Firmele din Neamț verificate de inspectorii de muncă au respectat, fără excepție, obligația de a majora brutul minim la 1.900 lei. Controalele derulate au vizat și dacă au fost declanșate negocierile colective. În paralel, Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Neamț a organizat, în luna ianuarie, o campanie de informare a angajatorilor nemțeni din privat privind noile reglementări.

Angajatorii verificați de ITM Neamț au majorat salariile minime, fără excepție, ZCH NEWS - sursa ta de informațiiLa controalele derulate la 137 de firme „nu au fost constatate nereguli, angajatorii controlați au procedat la majorarea salariului minim brut, au fost inițiate negocierile colective a contractelor colective de muncă, a actelor adiționale și acordurilor colective de muncă, iar termenul de depunere în registru a modificărilor salariale brute a fost prelungit, după cum se știe, până la data de 31 martie 2018”, după cum a declarat Ioan Popescu, șeful ITM Neamț.

În urma controalelor și a discuțiilor purtate cu angajatorii nemțeni (în zilele de 17 și 18 ianuarie) au fost înregistrate 27 contracte colective de muncă, 108 acte adiționale la contractele colective de muncă, iar 45 de angajatori au informat ITM despre inițierea negocierii colective. Din datele aflate la dispoziția ITM Neamț, în județul Neamț sunt peste 700 de firme cu mai mult de 21 de salariați.

Angajatorii verificați de ITM Neamț au majorat salariile minime, fără excepție, ZCH NEWS - sursa ta de informațiiÎn paralel, inspectorii de muncă au continuat să verifice dacă toate autoritățile și  instituțiile publice din Neamț au publicat pe site-uri veniturile nete ale salariaților, așa cum prevede legea salarizării personalului plătit din fonduri publice. La art. 33 din legea 153/2017 se stipulează ca în datele de 31 martie și 30 septembrie ale fiecărui an, listele tuturor funcțiilor din autoritățile sau instituțiile publice ce intră în categoria personalului plătit din fonduri publice să fie afișate atât la sediu, cât și pe propriile site-uri. „Din verificările făcute până acum, am identificat 10 instituții publice care au afișat la sediu, dar nu au publicat veniturile nete pe site și am pus în vedere remedierea acestor aspecte”, precizează șeful ITM Neamț. Printre informațiile ce trebuie să fie publicate obligatoriu, de două ori pe an, sunt, pe lângă salariul de bază și valoarea brută a sporurilor, compensațiilor, adaosurilor, primelor și premiilor eligibile pentru fiecare funcție (și baza legală a acordării acestora), și orice informații cu privire la posibile limitări ale venitului salarial și baza legală a acestora. Verificările sunt făcute de inspectorii de muncă, iar nerespectarea acestor prevederi legale atrage răspunderea contravențională a conducătorului autorității sau instituției publice respective, amenzile fiind cuprinse înrte 5.000 lei și 10.000 lei, după cum informează ITM Neamț. (C.I.)

Articolul precedentNinsorile abundente au dat de furcă drumarilor. Căderi de arbori și fire de înaltă tensiune pe carosabil
Articolul următorDin 311 înscriși, doar 37 au fost admiși în școlile de agenți
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.