artificii-01Un tânăr din Români este cercetat penal, pentru că a aruncat petarde pe un drum sătesc din localitate, iar cineva a sunat la poliţie. Când l-au controlat, agenţii au găsit asupra lui două cutii cu 122 de petarde, pe care le-au ridicat în vederea confiscării.

“Cercetările sunt continuate, pentru a se stabili proveniența articolelor pirotehnice și sub aspectul săvârșirii infracțiunii de operațiuni cu articole pirotehnice efectuate fără drept, fapta prevăzută de art. 37, din Legea 126/1995 privind regimul materiilor explozive”, a declarat inspectorul Elena Bulgărea, purtătorul de cuvţnt al Poliţiei Neamţ.

“Reamintim faptul că este interzisă deţinerea, utilizarea şi vânzarea către publicul larg a articolelor pirotehnice de divertisment din categoriile 2, 3 şi 4, a articolelor pirotehnice de scenă (T1 şi T2) şi a altor articole pirotehnice din categoria P2, din motive de ordine și siguranţă publică, securitate şi pentru protecţia mediului. Petardele fac parte din categoria produselor pirotehnice interzise la deținere și utilizare de către persoanele neautorizate”.

Şi pentru persoanele autorizate să folosească articole pirotehnice legea stabileşte nişte condiţii foarte clare, astfel încât să nu existe niciun risc pentru oameni, animale, mediu sau bunuri. Orice operaţiune cu articole pirotehnice, efectuată fără drept, constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă. (C.M.)