Procurorii DNA Bacău i-au trimis în judecată pe Irimia Patrolea, administrator al SC Carpentry Patrol SRL, Mihaela Bîzu, administrator al unei societăți comerciale și Ilie Bîzu, pentru infracțiunea de ”folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene”.
În cursul anului 2011, în contextul derulării unor proiecte finanțate din fonduri nerambursabile (privind “Achiziții de mașini și echipamente pentru atelier tâmplărie, mobila și activități meșteșugărești”), inculpații Patrolea Irimia și Bîzu Mihaela au depus la Agenția de Plăți pentru Dezvoltare Rurală și Pescuit (A.P.D.R.P.) mai multe înscrisuri cu un conținut nereal (facturi fiscale, ordine de plată și extrase de cont, etc.) prin care s-a urmărit crearea unei aparențe de legalitate a acelor documente folosite în vederea obținerii de fonduri din bugetul Uniunii Europene”, se arată în rechizitoriu.
O parte din aceste înscrisuri au fost puse la dispoziția celor doi de către inculpații Bîzu Ilie și Patrolea Gheorghe. Aceste demersuri au avut ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri din bugetul Uniunii Europene în cuantum de 1.107.325 lei, sumă cu care Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (A.F.I.R.) s-a constituit parte civilă în cauză”.
Mihaela Bîzu din Oglinzi, Răucești, a mai fost cercetată, acum doi ani, pentru evaziune fiscală. La acea vreme, polițiștii au făcut percheziții atât la domiciliul ei, cât și la sediul firmei Energo Ilmi SRL, de unde au ridicat documente contabile, unități de stocare a datelor, calculatoare și laptopuri pe care sunt date ce pot fi folosite ca mijloace de probă, și suma de 55.000 de lei. Femeia făcea parte dintr-un grup de 8 oameni de afaceri din domeniul construcțiilor care, conform anchetatorilor, au prejudiciat bugetul de stat cu 2,5 milioane de lei.

Firma Mihaelei Bîzu a făcut lucrări de modernizare la Spitalul Târgu Neamț, iar familia managerului spitalului, care locuiește în Răucești, este judecată, de asemenea, pentru fraudarea fondurilor europene ( amănunte aici) . În aceeași localitate, mai există o familie care a preluat modelul afacerilor cu pensiuni ridicate prin fraude, și a fost trimisă în judecată de procurorii DNA.