roman arhiepiscopia

Trei proiecte de hotărâre au avut de dezbătut, ieri, consilierii locali, din care două mai mult de nuanță. Ultimul proiect, privind cheltuirea unor bani din bugetul local, a stârnit, prin intervențiile făcute de unii aleși, hohote de râs, ca, până la urmă, consilierii să fie cu dare de mână. Consilierii au împărțit banii funcție de interes. Biserica a câștigat din nou. O singură solicitare de alocare de bani a fost respinsă, considerându-se că un artist local scoate banii ceruți la o singură nuntă.

“1.500 de lei îi ia la o nuntă”

Cu toate acestea, aleșii au mai aprobat și cheltuirea a 1.500 lei în contul profesorului Dobreanu Ioan din Roman, pentru reeditarea romanului ”Mărturisirea”, care va fi donat bibliotecii orașului Ștefan Vodă din Republica Moldova. În schimb, pentru profesorul Tit Tihon aleșii au strâmbat din nas la solicitarea de alocarea a 2.000 de lei pentru editarea a trei volume de poezie. Consilierul Holban a considerat că profesorul are o vârstă înaintată și ar trebui să fie sprijiniți în special tinerii. “Vreau și eu să-mi scriu memoriile”, a adăugat Doru Alexandru, cel care a considerat “amuzantă” cererea artistului Ștefan Enășel de a primi 1.500 de lei pentru editarea unui album de muzică. “1.500 de lei îi ia la o nuntă”, a replicat alesul, iar la îndemnul primarului Leoreanu, consilierii PDL s-au abținut de la vot, astfel încât această solicitare a fost respinsă. Pentru ajutorarea unui tânăr să se recupereze după un accident rutier, aleșii au aprobat suma de 5.000 de lei.

Școlile încălzesc aerul de afară

Prima intervenție a fost pe o rectificare de buget, când consilierul local PSD Constantin Holban a cerut administrației locale să aloce bani pentru reparațiile din școli. Deși i-a fost explicat faptul că unitățile primesc în fiecare vară materiale și echipe de muncitori, pentru a repara și moderniza clădirile, consilierul a cerut să se aloce și bani pentru a schimba o clanță sau pentru a întreține laboratoarele de informatică. “Sumele extrabugetare ale școlilor sunt la dispoziția lor. Cine nu poate să se descurce, să plece, pentru că vine altul mai priceput”, a declarat primarul vizavi de directorii de școli. Acesta s-a supărat când a auzit că în unele unități este prea cald, iar copiii învață cu geamurile deschise: “Eu le-am spus, nu pot să mă duc eu să închid CT, dar nici nu cred că e normal să încălzim atmosfera de afară”.

Pentru cel de-al treilea proiect s-a cerut votul aleșilor locali în a aloca 5.100 de lei din buget pentru a sprijini diferite activități școlare, culturale sau sociale. Societatea Culturală “Roman Mușat” a cerut 2.000 de lei pentru editarea volumului “Din istoria orașului Roman; 622 de ani de la prima atestare documentară” și a primit votul. Încă 2.500 de lei a cerut Fundația “Pro Mediu, Etno și Viață” pentru continuarea activității de îngrijire a aproape 200 de câini comunitari.

Consilierul Holban s-a abținut de la vot, considerând că se cheltuiesc mai mulți bani cu patrupedele decât cu creșterea unui copil. Câte 2.500 de lei s-au cerut de către Asociația “Dance Art Valian” și “Do Mi Dance” pentru cheltuieli de deplasare la diferite concursuri. Consilierul PP-DD Doru Alexandru, fost director al Casei de Cultură, a dezaprobat sprijinirea acestor asociații “privatizate” și a cerut ca, pe viitor, să se sprijine și activitatea Teatrului Municipal, al echipei de amatori care în fiecare luni oferă spectacole în municipiu. “Ne-am săturat de dat bani. Un minim de bani să se dea și Teatrului”, a spus consilierul, completat de edil: “Cere și ți se va da, bate și vei fi închis”. Discuțiile au continuat în sală, consilierii din jurul lui Doru Alexandru amuzându-se copios pe seama comentariilor și bombănelilor alesului local.

roman primaria

“Să ne mai lase cu paralele”

Comentariile au fost reluate de Doru Alexandru la solicitările a 10.000 de lei pentru lansarea de carte a Preasfințitului Părinte Ioachim Băcăuanul și a încă 16.000 lei Parohiei Romano-Catolică ”Fericitul Ieremia”. “Să facă părintele economie, să ne mai lase cu paralele. Nu e bine să te pui rău cu Sfinții, dar să ne mai lase în pace”, a mai spus consilierul. Cu toate acestea, fiind și an electoral, consilierii au ținut cu Biserica și au aprobat cele două sume.

Consilierul PDL Leonard Achiriloaei a cerut suplimentarea sumei de 2.500 de lei pentru premierea câștigătorilor Concursului Interjudețean de Matematică “α și Ω” – ediția a XIII-a, însă edilul a respins verbal propunerea: “La acest concurs participă elevi din opt județe, iar eu zic să dăm acum premii de la 1,5 milioane de lei vechi – locul I, 1 milion – locul II și 500.000 – locul III, astfel încât să ne premiem elevii noștri cu mai mulți bani de Zilele Municipiului”.

Ultima sumă aprobată de consilier a fost de 3.000 lei, pentru pianistul Horia Mihail, organizatorul concertului din data de 29 martie de la Casa de Cultură din Roman.

Claudia MATEI