reclama autocenter

scoala gimnaziala nr1

Până să înceapă un nou an școlar, unitățile de învățământ se pregătesc cum pot mai bine să creeze condiții plăcute, în funcție de buget, timp și materiale de curățenie, pentru copiii care își vor toci coatele pe pupitrele școlii. Pe holurile Gimnazialei Nr. 1 miroase a vopsea prospătă. Directoarea ne „avertizează” că ne putem murdări, dacă nu suntem atenți. O școală cu un aspect plăcut, unde aflăm că, anul acesta, pentru reparații, modernizare și igienizare au intrat bani „suficienți”.

Am cunoscut și directori fericiți

„De la primărie am primit aproximativ 900 de milioane de lei vechi, iar pe lângă aceștia am mai primit și sponsorizări de la alte firme din oraș. Suma totală pentru cele necesare depășește un miliard de lei vechi, dacă luăm în calcul și banii pe care i-am folosit din veniturile extrabugetare. Am reparat porțile de la terenul de sport, am montat rampe pentru persoane cu probleme locomotorii, am igienizat clasele și mai avem de reparat acoperișul sălii de sport, unde avem cea mai mare problemă. Acolo plouă. Vor veni zilele acestea constructorii să repare acoperișul și sperăm ca, în aproximativ 20 de zile, să fie totul gata”, a spus prof. Anișoara Marele, directoarea Școlii Gimnazile Nr. 1.

De eforturile conducerii școlii și de implicarea primăriei se vor bucura, nu mai puțin de 320 de elevi repartizați în cele 15 săli de clasă. Una dintre ele a fost rezervată pentru copii care vor merge la școală după „cei 6 ani de-acasă”, iar o alta este păstrată pentru niște elevi de gimnazială ceva mai mari.

Încă o șansă

„Avem și o clasă unde sunt înscriși 12 elevi cu vârste cuprinse între 20 și 45 de ani, care au dorit să facă școală. Aceștia sunt incluși în programul «A doua șansă» care oferă oportunitatea de a-i școlariza pe cei care au depășit vârsta elevilor de gimnaziu. La început s-au înscris peste 40 de candidați, dar în cele din urmă au rămas doar 12”, a adăugat directoarea Marele.

Reprezentanții școlii sunt mulțumiți de relizări și de banii pe care i-au primit pentru reabilitare și modernizare, dar vor să acorde o șansă și Grădiniței Nr. 1 care este arondată Școlii Gimnaziale. „Am primit vești bune de la Farmacia Ardealu, că ar vrea să ne ajute cu reabilitarea termică a grădiniței. Vom vedea, în funcție și de posibilitățile lor, ce se poate face. Mai avem o mică doleanță, aceea a grupului sanitar pentru această clădire care este afară. Nu le putem face pe toate deodată, dar sperăm ca, în timp, să rezolvăm și această problemă”, a precizat directoarea.

„Rechizite” necesare

Pe lângă aspectul primitor al școlii, soarele ne atrage atenția asupra panourilor solare, care plachează acoperișul școlii. „N-au funcționat niciodată. Au fost achiziționate prin 2010-2011. Menirea lor era aceea de a ne încălzi apa. Nu avem apă caldă nici în școală și nici la grădiniță”, a spus directoarea Marele.

Pe lângă îmbunătățirile și reparațiile care au fost făcute, școala a investit și într-un sistem antiefracție. „Avem sistem antiefracție pe care am reușit să-l instalăm tot cu ajutorul Primăriei. Nu avem camere video, poate că aici ar mai fi nevoie de niște investiții, dar ne gândim și la acest aspect”, a mai precizat directoarea școlii.

 scoala gimnaziala nr1 neamt

Marian TEODOROF

Articolul precedentBAC: Peste 400 de contestații
Articolul următorRăzboi total la Girov