Constatările poliţiştilor în materie de afaceri nelegale cu lemn se concentrează în continuare pe zona Grinţieş-Ceahlău, cunoscută drept un pol al delictelor din domeniu. Însă şi răsplata este usturătoare, amenzile fiind de zeci de ori mai mari decât valoarea lemnului transportat sau deţinut nelegal. De exemplu, după cu un transport cu probleme, constatat în ziua de 24 noiembrie, poliţiştii au continuat verificările şi au dispus măsuri în consecinţă.

“În urma verificărilor desfășurate de polițiști privind un transport de material lemnos efectuat în data de 24.11.2017, s-a stabilit că autoutilitara depistată în trafic, pe drumul comunal Grinţieşul Mic, a transportat volumul de 14,768 mc lemn rotund fag celuloză, cu 2,882 mc mai mult decât era menţionat pe avizul de însoţire”, a precizat inspectorul Elena Bulgărea, purtătorul de cuvânt al Poliţiei Neamţ.

“Totodată polițiștii Biroului de Combaterea Delictelor Silvice, împreună cu organe silvice din cadrul Ocolului Silvic Borca, au continuat verificările şi au efectuat un control la punctul de lucru al societăţii expeditoare, ocazie cu care au descoperit faptul că agentul economic deţinea în plus faţă de stocul scriptic un volum de 13,89 mc lemn rotund răşinoase, şi în minus volumul de 6,43 mc lemn rotund esenţe diferite (fag, paltin, mesteacăn, salcie) în valoare totală de 636,24 lei. Astfel, societatea comercială a fost sancţionată contravenţional la data de 27.11.2017 cu suma de 6.000 lei şi măsura complementară de confiscare a volumului de 2,882 m.c. lemn rotund fag, pentru transport ilegal de material lemnos, iar în data de 28.11.2017 a fost sancționată cu amendă de 10.000 lei, plus măsurile complementare de confiscarea celor 13,89 mc lemn rotund răşinoase și confiscarea valorică a sumei de 636,24 lei – reprezentând contravaloarea volumului de 6,43 mc lemn rotund diferite esenţe”.

În ziua de 2 decembrie, poliţiştii au oprit în trafic un bărbat, de 44 de ani, din Ceahlău, care conducea o autoutilitară cu lemn, pe drumul comunal din localitate. În maşină erau 2,45 mc de fag, în valoare de 300 de lei, iar şoferul – care nu avea documente de provenienţă şi transport – a fost amendat cu 5.000 de lei. Lemnul a fost confiscat şi predat Ocolului Silvic Poiana Teiului. (C.M.)