Din 55 de firme de construcții verificate de inspectorii de muncă într-o săptămână, 9 au fost amendate cu 224.300 lei pentru nereguli de protecția muncii și pentru muncă la negru.

Cele mai mari amenzi au fost date la 7 firme (220.000 lei) la care au fost găsiți muncind nelegal 12 lucrători. „La 7 angajatori, inspectorii de muncă au identificat 12 persoane care prestau muncă nedeclarată, din care 10 persoane prestau muncă fără a avea încheiat contract individual de muncă în formă scrisă şi 2 persoane care prestau muncă în afara programului de lucru stabilit în contractul individual de muncă cu timp parţial”, a declarat Ioan Popescu, șeful Inspectoratului Teritorial de Muncă Neamț. La o altă firmă s-a constatat că muncitorii nu sunt încadrați cu salariul minim de 3.000 lei brut, așa cum prevede legislația și a fost aplicată o amendă de 300 de lei. S-au mai dat 15 avertismente firmelor care au transmis date greșite în registrul electronic de evidență a salariaților, celor care nu acordă angajaților zile libere săptămânal, celor care nu au dovedit că au achitat salariile cuvenite propriilor angajați.

La majoritatea firmelor (47) au fost constatate abateri de la normele de protecția muncii, aceleași care facdin  domeniul construcții unul periculos: schele nesigure, goluri tehnice și gropi neîngrădite, echipamente de muncă necorespunzătoare protecției muncitorilor, pericole nesemnalizate, angajați neinstruiți în privința normelor de protecția muncii, lucrători care nu purtau echipamentele de protecție, angajatori care nu aveau stabilit planul propriu de securitate și sănătate în muncă, lipsa controlului medical periodic al muncitorilor. O singură firmă a fost amendată cu 4.000 lei. „Au fost aplicate 47 sancţiuni contravenţionale  din care 46 de avertismente contravenţionale şi o amendă în cuantum  de 4.000 lei”, potrivit șefului ITM Neamț.

Controalele s-au derulat în perioada 9-16 iunie, iar campania continuă până la toamnă.

C.I.

Articolul precedentZilele Orașului Piatra-Neamț 2021. Piatra Fest și Piatra Food Fest
Articolul următorBorlești: Consilierul local Vasile Trifan a decedat. El a fost grav rănit după accidentul de la finele lunii mai