pietricica turism

Fostul finanţator al formaţiei Jiul Petroşani, ex-liberalul hunedorean Alin Şimota a fost trimis în judecată de procurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA) – Serviciul Teritorial Bacău. Acesta se află în executarea unei pedepse privative de libertate şi este acuzat de săvârșirea infracțiunii de “trafic de influență”, la data faptei fiind consilier județean în cadrul Consiliului Județean Hunedoara.

Alin Şimota este cercetat într-un dosar în care “la data de 28 decembrie 2016, procurorii anticorupție au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpaților Mazilu Gabriela, la data faptei director economic al SC CET SA Bacău și Mazilu Ovidiu, cu privire la săvârșirea infracțiunii de cumpărare de influență (comunicat nr. 1604/VIII/3 din 28 decembrie 2016 )”, potrivit DNA Bacău. Cauza a fost disjunsă pentru continuarea cercetărilor față de Şimota, care, la acea vreme, era subiectul unei proceduri de extrădare, fiind condamnat definitiv într-un alt dosar penal.

În vara anului 2010, SC CET SA Bacău și SC Electrocentrale Oradea SA urmau să încheie contracte de transport pentru cărbunele achiziționat de la Societatea Națională a Cărbunelui Oltenia, contracte pe care Gabriela Mazilu, Ovidiu Mazilu și un om de afaceri (martor în cauză) au încercat să și le adjudece prin intermediul unei societăți controlate de acesta din urmă. Omul de afaceri a luat legătura cu Alin Şimota, “care i-a spus că, prin influența pe care o are pe lângă conducerea centrală a unui partid politic, îi poate asigura omului de afaceri încheierea contractelor de transport, având în vedere că, la acea dată, primarii din municipiile Bacău și Oradea erau membri ai aceleiași formațiuni politice”, precizează DNA Bacău.

“Pentru a-și exercita influența pretinsă, inculpatul Simota Alin i-a cerut omului de afaceri suma de 500.000 de lei, bani despre care a afirmat că urmau să fie folosiți de partid, solicitare pe care omul de afaceri le-a adus-o la cunoștință soților Mazilu Gabriela și Mazilu Ovidiu și cu care aceștia au fost de acord. Cele trei persoane au fost de acord atât cu remiterea acestei sume, cât și cu plata unui avans de 50.000 de euro. Pentru obținerea banilor solicitați ca avans, Mazilu Gabriela, folosindu-se de calitatea de director economic al SC CET SA Bacău, a dispus plata unor datorii pe care această societate le avea către o firmă a omului de afaceri. Astfel, în luna septembrie 2010, cele trei persoane au remis consilierului județean, în patru tranșe, suma totală de 210.000 lei. Deși acesta a afirmat că a efectuat toate demersurile la care s-a angajat, cele trei persoane nu au reușit să încheie contractele de transport de cărbune”, detaliază DNA Bacău.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Bacău. În ianuarie 2016, Alin Şimota a fugit din țară, după ce Tribunalul Hunedoara a hotărât că trebuie să se întoarcă în detenție, având de executat un rest de pedeapsă de doi ani închisoare într-un dosar de conflict de interese. A fost dat în urmărire internațională, fiind localizat în Dubai. Ulterior, în iulie 2017, el s-a întors singur în țară, fiind reținut pe Aeroportul Otopeni. (ZCH NEWS)