0:00

Alimentele de la UE la judeţ şi la Piatra Neamţ, ZCH NEWS - sursa ta de informațiiPrefectura Neamț anunţă, într-un comunicat de presă, că a început monitorizarea şi controlul distribuției pachetelor de alimente în cadrul Programului Operațional Ajutorarea Persoanelor Defavorizate (POAD).

S-a constituit, prin ordin al prefectului, şi un grup de lucru, care cuprinde reprezentanti ai Prefecturii, Agenţiei Judeţene de Plăţi şi Inspecţie Socială, Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea  Forţei de Muncă, Casei Judeţene de Pensii, Direcţiei Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor, Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului, Consiliului Judeţean Neamţ.

„Pentru județul nostru distribuția pachetelor se realizează prin intermediul firmei SC Libro Events SRL. Livrările se fac de către furnizor la primării, în 4 tranşe de maximum 15 zile calendaristice fiecare. Conform graficului, prima tranşă de livrare are loc în perioada 8-22 iunie şi cuprinde 23 de unități administrativ-teritoriale, respectiv un procent de 25% din totalul cantităţii contractate pentru județul nostru.  Până în prezent au fost livrate pachetele în 9 unităţi administrative-teritoriale”, se menţionează în comunicat.

Pachetul conţine un kg de făină albă, două kg de mălai, 400 g paste făinoase, 2 litri de ulei, un kg de zahăr, 300 g carne de vită la conservă, 200 g pateu de ficat de porc, 400 g pastă de tomate, un kg de orez, 500 g de fasole boabe.

„Conform datelor centralizate de la unitățile administrativ-teritoriale, în județ sunt 125.867 beneficiari (pensionari cu venituri mai mici de 450 lei/lună, şomerii cu indemnizaţie mai mică de 450 lei/lună, beneficiarii de venit minim garantat şi cei de alocaţie pentru susţinerea familiei, persoane cu handicap grav şi accentuat), fiecare dintre aceștia urmând să primească  câte două cutii”, mai precizează Prefectura Neamţ.

PIATRA NEAMŢ – ajutoare distribuite de pe 15 iunie

La Piatra Neamţ, distribuirea către persoanele defavorizate a primelor 2.640 de pachete cu alimente de la UE va  începe, miercuri, 15 iunie. Cutiile cu alimente vor fi distribuite de la Centrul Social, din cartierul Speranta, zilnic între orele 8.30-16.30, anunţă primăria într-un comunicat de presă.

„Prima categorie de beneficiari care va ridica pachetele cu alimente este reprezentată de persoanele cu handicap accentuat şi grav, adulţi şi copii, care nu beneficiază de îngrijire în servicii sociale în regim rezidenţial, publice sau private. Ajutoarele alimentare se ridică personal de către beneficiari, cu actul de identitate valabil. Pentru persoanele netransportabile, Direcția de Asistență Socială asigură livrarea ajutoarelor la domiciliu, la sesizarea unui membru al familiei sau a unei terţe persoane, cu documente justificative„, potrivit comunicatului citat.

Conform  prevederilor art. 3 din Hotărârea Guvernului nr.799/2014 privind implementarea Programului Operaţional Ajutorarea Persoanelor Defavorizate beneficiază de ajutoare alimentare:

  1. a) familiile şi persoanele singure cărora le este stabilit, prin dispoziţie scrisă a primarului, dreptul la un venit minim garantat;
  2. b) familiile beneficiare de alocaţie pentru susţinerea familiei acordată în baza Legii nr. 277/2010 privind alocaţia pentru susţinerea familiei;
  3. c) şomerii care beneficiază de indemnizaţie de şomaj în cuantum lunar stabilit conform prevederilor legale de până la 450 lei, precum si şomerii înregistraţi la agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă care nu beneficiază de indemnizaţie de şomaj;
  4. d) pensionarii sistemului public de pensii ale căror drepturi obţinute din pensie sau, după caz, din pensii cumulate, sunt de până la 450 lei/lună inclusiv;
  5. e) pensionarii sistemului public de pensii, beneficiari ai indemnizaţiei sociale pentru pensionari, al căror venit este de până la 450 lei/lună inclusiv;
  6. f) persoanele beneficiare ale prevederilor unor legi speciale, ale căror venituri cumulate sunt de până la 450 lei/lună inclusiv;
  7. g) persoanele cu handicap grav şi accentuat, adulţi şi copii, care nu beneficiază de îngrijire în servicii sociale în regim rezidenţial, publice sau private.

De ajutoare alimentare beneficiază şi persoanele fără venituri sau ale căror venituri nete lunare realizate sunt de până la 450 lei/lună/persoană, inclusiv, care nu se încadrează în niciuna dintre situaţiile menţionate anterior.

Pentru întocmirea listelor iniţiale, aceste persoane  se pot adresa Registraturii Direcţiei de Asistenţă Socială a municipiului Piatra Neamţ, în vederea solicitării acestui beneficiu cu următoarele documente:

– cerere tip; copii acte de identitate ale tuturor membrilor familiei; dovada veniturilor nete realizate în luna anterioară depunerii cererii (adeverinţe salar, cupoane pensii, indemnizaţii, alocaţii  etc); adeverinţă eliberată de Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice Neamţ pentru toate persoanele majore din familie.  Pentru stabilirea dreptului de acordare a ajutoarelor alimentare se va efectua ancheta socială.

Următoarea tranşă, tot de 2.640 pachete (un TIR ), ne va fi livrată în data de 22 iunie. Vorbim despre aproximativ 10.000 de beneficieri din Piatra Neamț ai pachetelor cu alimente ceea ce înseamnă 20.000 de pachete, adică 8 TIR-uri. (ZCH NEWS)

Articolul precedentGratuităţi la Primăria Piatra Neamţ
Articolul următorSUCEAVA: Peste 2.100 de candidați au promovat, deja, două probe de BAC
ZCH News
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.