Alegerile din Statele Unite se vor termina în această noapte, deși  rezultatul final este așteptat , cel mai devreme, abia peste câteva zile. Înfruntarea dintre fostul președinte republican Donald Trump și actualul vicepreședinte democrat Kamala Harris se anunță foarte strânsă. Cei doi au dus campanii foarte diferite, fiecare încercând să ducă discursul public într-o zonă care îi avantajează.

Mesajele din campanie

Donald Trump și republicanii au pus accentul pe problemele din domeniul migrației, infracționalității și economiei. A fost o campanie foarte controversată, după cum se aștepta, de altfel, unele afirmații ale fostului președinte, mai ales în ceea ce privește migranții din SUA, fiind puternic criticate de mai multe asociații pentru drepturile omului. Mesajul de final al lui Donald Trump a fost clar: „Democrații au stricat sistemul și eu îl pot repara”.

De partea cealaltă, Kamala Harris și democrații au încercat să prezinte o economie puternică și să vorbească despre problema drepturilor femeilor și minorităților. De asemenea, un loc important în discursuri l-a avut politica externă și rolul pe care SUA îl joacă în conflictele din Orientul Mijlociu și Ucraina. Campania lui Harris s-a concentrat foarte mult pe „pericolul pentru democrație” pe care l-ar reprezenta Trump.

Ce spun sondajele

Aproape toate sondajele arată că alegerile sunt deosebit de strânse, candidații fiind dați ca fiind, practic, la egalitate, mai ales dacă se ține cont de marja de eroare a sondajelor.Alegerile din SUA

FOTO: Fivethirteight

Unul dintre cele mai cunoscute site-uri care adună și analizează sondajele de opinie, Fivethirteight prezintă situația din acest moment: conform simulărilor făcute de instituție, Harris câștigă alegerile în 50% din cazuri, Trump învinge în 49% din cazuri și în 1% din cazuri alegerile s-ar încheia la egalitate.

Alegerile din SUA: Trump vs Harris - două viziuni foarte diferite pentru viitor

FOTO: Fivethirteight

Kamala Harris este favorită pentru a câștiga votul popular, dar câștigătorul alegerilor este dat de colegiul electoral, unde Donald Trump este cel văzut ca fiind ușor favorit. Acest lucru este arătat și de bursa pariurilor, unde Trump are o cotă de victorie de aproximativ 1.68, față de 2.48 pentru Kamala Harris.

De ce ne interesează rezultatul alegerilor din America

Una dintre diferențele cele mai importante dintre candidați este în politica externă. Influența principală pe care rezultatul alegerilor americane o va avea pentru Europa de Est va fi în privința războiului din Ucraina. Dacă democrații au spus în mod categoric că vor continua să sprijine Ucraina, deci ne-am putea aștepta la o menținere a status-quo-ului, poziția republicanilor a fost diferită. Donald Trump a promis că „va termina războiul din Ucraina” după ce va ieși învingător în alegeri, că va fi pace în Ucraina. În privința modului în care va fi atins acest obiectiv, nu au fost date detalii doar promisiunea că Donald Trump îi va face pe Putin și Zelenski să stea la masa tratativelor. Ceea ce pare însă clar este că sprijinul militar și financiar pentru Ucraina va fi considerabil redus sub o administrație republicană.

Un alt element important ar fi și poziția pe care SUA o va lua în NATO, Donald Trump criticând dur statele din alianță care nu ar fi alocat sumele convenite pentru apărare și spunând că nu ar fi de acord cu activarea art. 5 (care menționeză că un atac împotriva unei țări semnatare este un atac împotriva tuturor) pentru aceste țări.

Parteneriatul strategic dintre România și Statele Unite este una dintre principalele baze pentru securitatea națională a țării noastre, deci o relație bună cu SUA este necesară, cu atât mai mult cu cât politica Rusiei este tot mai agresivă. Există însă și miza care nu țin de securitate, unde exemplu fiind programul Viza Waiver, prin care românii au putea merge în SUA fără vize (amănunte aici).

Indiferent de cine va câștiga alegerile, un lucru pare clar: diviziunea din societate în SUA este foarte pronunțată. Demonizarea opoziției a fost o caracteristică a ambelor campanii. Nu trebuie uitat că a existat chiar și o tentativă de asasinat împotriva lui Donald Trump în urmă cu câteva luni.

Z.C.

Articolul precedentMonedă de aur de colecție lansată de BNR dedicată Operațiunii „Neptun”
Articolul următorProfesorul de muzică de la Răucești a fost arestat preventiv. Este acuzat de racolare de minori în scopuri sexuale
ZCH News
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.