Plecarea lui Laurențiu Leoreanu la Palatul Parlamentului, ca deputat, îi va aduce pe romașcani la urne, ca să-și desemneze primarul ”titular” până la următoarele alegeri locale la termen. Sigur, este atributul Guvernului să stabilească data alegerilor, dar, până atunci, în cel de-al doilea municipiu al Neamțului, se așează ploile, din punct de vedere politic, pentru ca partidele măcar să intre în alegeri cu fața curată, dacă nu pot să și iasă din ele așa.

cl romanÎn vreme ce avantajul pare a fi de partea PNL, cu un Lucian Micu bun primar interimar, după o vastă experiență de viceprimar, și cu o majoritate foarte confortabilă în Consiliul Local, la PSD Roman domnește secretomania. Au fost aruncate niște nume pe piață – din care cel mai răsunător ar fi al fostului deputat PDL Marius Neculai -, dar asta nu lasă decât impresia unei tatonări pe care social-democrații o fac cu publicul alegător.

dan manoliu psdPreședintele organizației PSD Roman, senatorul Dan Manoliu, întrebat fiind despre candidatul pe care social-democrații își vor paria toți banii și speranțele, a evitat să dea un nume. Sigur, varianta oficială este că PSD are de unde alege și, după cum spune dl. Manoliu, ar fi nu doar unul, ci chiar doi potențiali candidați, cu care s-ar fi fi discutat și care, de principiu, ar fi fost de acord să-și asume această misiune. Cine sunt aceștia, care din ei va fi candidatul și cum anume va fi decis, pe baza căror criterii, asta n-a mai spus Dan Manoliu. În schimb, șeful PSD Roman a promis că ”în maximum o săptămână, numele candidatului va fi făcut public”. Termenul avansat poate fi și un indiciu că, fiind colegi de partid cu Guvernul organizator de alegeri, cei de la PSD Roman au (măcar) o vagă idee asupra datei când va avea loc scrutinul.

Potrivit art. 10 al Legii 115/2015, ”Data alegerilor se stabilește prin hotărâre a Guvernului, cu cel puțin 75 de zile înaintea votării”, dar ”În cazul unor alegeri parțiale, organizate în situațiile prevăzute de Legea nr. 215/2001, republicată, cu modificările și completările ulterioare, precum și de Legea nr. 393/2004 privind Statutul aleșilor locali, cu modificările și completările ulterioare, data desfășurării acestora se stabilește cu cel puțin 35 de zile înaintea votării. În acest caz, termenele prevăzute de prezenta lege, cu excepția celor de 24 de ore, se reduc la jumătate” și ”Alegerile au loc într-o singură zi, care poate fi numai duminica”. (D.A.)

 

Articolul precedentGALERIE FOTO Aniversarea Micii Uniri la Roman
Articolul următorFată de 15 ani, salvată de pompieri din lac
ZCH News
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.