0:00

Alegeri la PNL Neamț: Spectacol fără spectacol, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Conferința județeană de alegeri a Filialei teritoriale Neamț a Partidului Național Liberal, desfășurată ieri, la Piatra Neamț, a consemnat o organizare și o desfășurare de forțe bine puse la punct. Spectacolul găzduit de sala de sport din Calea Romanului era clar menit să contribuie la repoziționarea liberalilor pe scena politică nemțeană, dar și în interiorul partidului. Delegații și invitații prezenți, cam spre 2.000, ocupând o tribună și bună parte a terenului de joc, au confirmat anunțurile inițiale. Pavoazarea sălii, una impresionantă și de calitate, a fost și ea reținută în contul părții pasive a spectacolului pentru care au trudit organizatorii. Pe partea activă, trecând peste alegeri în sine, datoria s-a reținut tocmai în contul punctului principal de atracție. Președintele Crin Antonescu nu a mai tras sala după el, nu a mai fost acel orator în stare să însuflețească până și un public ostil. Discursul său este net schimbat, fără ca asta să însemne neapărat o deziluzie.

Musafiri simpatici și mesaje pe măsură. Plus Relu Fenechiu

Datina saluturilor și mesajelor adresate (liberalilor și „lucrărilor conferinței”) a fost respectată și rezonabil susținută. Invitații locali de la PSD (Aurelia Simionică, viceprimar de Piatra Neamț și vicepreședintă pe județ), PC (deputatul Cătălin Drăgușanu și președintele Alexandru Mihai) și PP-DD (deputatul Constantin Moisii) nu au avut intervenții și asta a contribuit la păstrarea identității celorlalte mesaje. S-a accentuat pe prezența lui Gabriel Farcaș, ca reprezentant de conjunctură al CJ Neamț. A fost zărit și invocat de câteva ori profesorul Liviu Brătescu, înfrântul Elenei Udrea de la Roman.

Fără a face o clasificare, sau a ține cont de șirul lor, iată câteva accente din intervenții:

 • Eugen Țapu, ales președinte al PNL Piatra Neamț la sfârșitul lunii iulie, a subliniat că este pentru prima oară în ultimii 20 de ani când liberalii din Neamț sunt o adevărată echipă.
 • Florin Ciurariu, președintele PNL Vaslui, referindu-se la vremea rezistenței și prigoanei, a rememorat eforturile reveniri PNL și a tras o concluziei cu șanse de a face carieră: „Adversarul eram noi înșine”.
 • Un alt Florin, Țurcanu, președintele CJ Botoșani, visează la peste 30% din voturi în dreptul PNL în județul pe care-l conduce.
 • Vecinii și prietenii de la Bacău, reprezentați printr-o echipă cu bună vizibilitate, a transmis și un salut din partea primarului Romeo Stavarache, anunțat că vine, dar absent din motiv de reprezentare externă.

Intervenția cea mai controversată, de parcă simpla prezență nu iritase suficientă lume, stârnind comentarii de bun-simț eliberate de disciplina de partid, a fost a lui Relu Fenechiu. A pledat pentru unitate, a recitat versuri din imnul partidului, a reamintit că „PNL s-a destrămat și unit de cele mai multe ori”. Inubliabil va rămâne momentul în care a spus că Elena Udrea a ajuns deputat, fiindcă undeva s-a hotărât că așa trebuie. Nu este un secret că Udrea a câștigat acel mandat de pe locul 2 prin efectul legii.

Cu totul altfel s-a așezat atmosfera în sală, odată cu ajungerea la microfon a secretarului general al PNL, Eduard Hellvig, și a vicepreședintelui Mircea Diaconu. Dată fiind organizarea și coerența lui Hellvig, întărită de sprijinul financiar consistent acordat unor comune din județ în 2012, pe vremea când era ministru al Dezvoltării și Turismului, încurajările adresate lui Fenechiu au trecut neobservate. Mai degrabă s-a reținut insistența pentru a deschide porțile partidului deoarece „dreapta înseamnă deschiderea porților și a aduce oameni valoroși”. Cât îl privește pe Mircea Diaconu, acesta a reconfirmat că este un incurabil și nu se lecuieşte de sinceritate. Crezul său în Crin-președinte este, poate, unul dintre cele mai credibile.

Proiecte, scoruri, alegeri

Pe partea de proiect politic, ce își propune PNL în Neamț a devenit cunoscut în ultimele zile grație materialelor apărute în presă. Crin Antonescu – președintele României, un rezultat peste media partidului la alegerile europarlamentare și județul Neamț – un județ liberal după 2016 sunt obiectivele cuprinse și într-o rezoluție aprobată la conferință. Mai departe, cum se asortează acestea cu obiectivele partidului și ale Uniunii Social Liberale ține de agende și afaceri politice. De altfel, Crin Atonescu a întors poziția, rolul și/sau soarta PNL în USL și în România pe toate fețele, într-un discurs care a reluat absolut tot ceea ce este deja cunoscut și răscunoscut. Insistența cu care a lăudat încă o dată parteneriatul cu Victor Ponta nu s-a potrivit defel într-un județ unde PSD „coabitează” grațios cu PDL. Peste aceste griji, liberalii și-au văzut disciplinat de votul pentru președinte, biroul politic teritorial, consiliul de arbitraj și comisia de cenzori. Sunt, probabil, ultimele alegeri cu rezultat cunoscut de liberali înainte de votare. Rezultatul va fi confirmat, când liberalii își vor aminti de acest amănunt.

Alegeri la PNL Neamț: Spectacol fără spectacol, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Alegeri la PNL Neamț: Spectacol fără spectacol, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Alegeri la PNL Neamț: Spectacol fără spectacol, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Alegeri la PNL Neamț: Spectacol fără spectacol, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Alegeri la PNL Neamț: Spectacol fără spectacol, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Alegeri la PNL Neamț: Spectacol fără spectacol, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Alegeri la PNL Neamț: Spectacol fără spectacol, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Alegeri la PNL Neamț: Spectacol fără spectacol, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Alegeri la PNL Neamț: Spectacol fără spectacol, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Viorel COSMA

Articolul precedentMuzeu de Geologie la Poiana Teiului
Articolul următorProtest contra Roșia Montană la Piatra Neamț

5 COMENTARII

 1. In primul rand intrarea principala a fost pentru elite, iar noi prostii de rand si cei de la tara au intrat prin spatele salii, ca na nu ne comparam cu restul.
  Un singur lucru am sa reprosez: m-am simtit ca un animal intr-un grajdi. Am vrut sa merg la WC si am fost intors din drum pe motiv c ail deranjam pe dl Ursarescu din discurs. Apoi am vrut sa ies afara la aer iar badigarzii nu m-au lasat. Langa mine era un copil care plangea si vroia sa place dar a fost de doua ori intors inapoi impreuna cu mama sa.
  E clar ca la alta sedinta de felul asta nu voi mai participa si ma voi gandi bine daca voi mai ramane membru PNL. Nu poti sa tratezi oamenii ca pe niste porci sau ca pe oi.
  Si inca un lucru: toti cei imbracati in galben au vorbit foarte urat, ba chiar la unii au zbierat sa intram in sala. Nu cred ca asta merit dupa o activitate intense in Campania electorala din 2012.
  Oricum lumea in general s-a simtit foarte prost. Nu stiu daca felul asta de intalniri fac bine oamenilor din PNL. Mie mi-a lasat un gust amar.

 2. Exceptional titlul dvs. si exprima esenta a ceea ce s-a intamplat in sala.
  Multa lume, desigur, desfasurare impresionanata de forte, dar senzatia de inconsistent, de gol.
  Invitatii au fost cam de rangul doi, deputati si senatori de care n-a mai auzit nimeni.
  De la PC vin, mereu, cei doi, la pachet.
  Moisii?
  Simionica e sacrificata ori s-a obisnuit?
  In afara de Helvig si de Fenechiu ( he, he!), ca pe M. Diaconu nu-l pot considera om politic, mai nimeni.

 3. Am vazut si eu invitatiile pe sub mustata facute pentru elitele lui peste sa mearga la masa la central, sa sarbatoreasc victoria lui Ursarescu uar pulimea, inapoi in autocat si mars inapoi acasa. Da pe aia lesinati de la atata stat pe scaun i-a vazit cineva? Hellooo….domnilor treziti-va cat nu e prea tarziu

 4. Am mai citit in presa locala despre aceasta adunare si am ramas stupefiat la echipa propusa de Ursarescu: unii dintre ei analfabeti, corupti si nespalati.Asta e PNL -ul de azi,strigau ca PDL e corupt si acum pe ei nu-i intrece nimeni!!!

 5. Nimic despre faptul ca se declara partid de dreapta, face politici de stanga, nimic despre penalii din conducerea partidului, nimic despre o viziune de conducere a tarii,nimic despre sperantele tinerilor de integrare in societate. Asa doar vorbind numai de Basescu si Udrea,pe mine nu m-au convins, cum nu m-au convins nici Basescu ,nici P.D.L.,nici P.S.D. Orcum pe astia nu-i mai cred in veci si nu-i mai votez. Apropo, tipau cat ii tine gura ,ca sunt impotriva exploatarii gazelor de sist, si impotriva priectului Rosia Montana,iar acum si-au schimbat pozitia la 180 de grade. Ne-au mintit inca o data.

Comentariile sunt închise.