Gheorghe Stefan a devenit o prezenta rara in parcarea clubului

Astăzi vor avea loc alegerile pentru șefia Ligii Profesioniste de Fotbal. Pentru funcţie se luptă Dumitru Dragomir şi Gino Iorgulescu, ultimul fiind propus și susținut de Gheorghe Ștefan, președintele de onoare al FC Ceahlăul. Din cele 18 cluburi din Liga I, singurul care şi-a exprimat clar opţiunea a fost Ceahlăul.  În același timp, Gheorghe Ștefan l-a propus anul trecut pe Dumitru Dragomir, de la PRM, drept candidat din partea PDL pentru un post de parlamentar pe colegiul 4 din Neamț, dar candidatura lui ”Corleone” n-a fost acceptată de Emil Boc.

Pinalti joacă la două capete?

La o analiză atentă, indiferent cine iese învingător, Gheorghe Ștefan are numai de câștigat. Chiar dacă nu-l susține pe Dragomir, nu a rupt prietenia cu acesta, iar în cazul în care Mitică câștigă alegerile, îl legitimează și îi întărește poziția acestuia, datorită contracandidatului Gino Iorgulescu. În cazul în care câștigă Iorgulescu, cu atât mai bine. În calitate de șef al LPF, acesta știe să-și răsplătească susținătorii, așa cum a făcut-o și în trecut, pe când era președintele clubului FC Național. Gheorghe Ştefan, preşedintele de onoare al grupării pietrene, este, însă, convins că Iorgulescu va fi viitorul şef al LPF.

“Gino Iorgulescu este un tip calculat şi nu cred că s-ar fi aruncat într-o bătălie dinainte pierdută. Noi l-am propus, acum, el îşi face lobby. Merge din poartă în poartă sau prin telefon. Sunt sigur că Gino ştie în acest moment că are minimum 10 voturi. Dacă ar fi aşa, ar câştiga în faţa lui Mitică Dragomir”, a declarat Ştefan. Pinalti a enumerat motivele pentru care vrea o schimbare la nivelul conducerii Ligii: “Eu nu spun că Dragomir nu ştie să conducă, dar e prăfuit după atâţia ani în care a condus liga. Nu mai are entuziasm şi cred eu că Iorgulescu vine cu alt elan. Are cu 10 ani mai puţin, este un bun manager, a demonstrat asta, şi ştie cu ce se mănâncă fotbalul. Mitică Dragomir ar face bine să procedeze ca Mircea Sandu, să se retragă şi să rămână cu o funcţie onorifică. Eu cred că sunt suficiente 3 mandate într-o funcţie. V-o spun din proprie experienţă. Eu am obţinut trei mandate la primărie şi nu mai candidez pentru că nu mai am avântul de acum câţiva ani”.

Tranzacția care a uimit pe toată lumea

Pe 30 octombrie 1997, un meci Ceahlăul-Naţional, încheiat cu scorul de 1-3, adică, tocmai între echipele patronate atunci de Ştefan şi Iorgulescu, a fost considerat ”ciudat” de presa sportivă centrală. La doar 5 zile după meci, cele două cluburi făceau o tranzacţie de fotbaliști. Florin Axinia şi Costel Enache erau împrumutaţi pentru trei sezoane, de la Piatra Neamţ în Cotroceni, contra sumei totale de 200.000 de dolari! Atacantul Florin Axinia, finul lui Gheorghe Ștefan, s-a întors la Ceahlăul după câteva luni, însă nimeni nu ştie dacă şi o parte din bani s-a întors în conturile lui FC Naţional. În anul 2000, Gino Iorgulescu a candidat tot împotriva lui Dragomir, fiind susţinut tot de Gheorghe Ştefan. „Cu 5 minute înainte de vot, Gino avea 12 la 4, dar eu am câştigat cu 11-5”, s-a amuzat, recent, Dragomir pe seama alegerilor de la vremea respectivă.

Dragomir și Pinalti – prieteni și în politică

Dragomir, catalogat de presa centrală drept ”protectorul Cooperativei”, s-a certat cu Ștefan în martie 2003. Șeful LPF a spus despre meciul Ceahlăul – Dinamo 1-2, din acel campionat, că a fost aranjat: „La Piatra Neamţ a fost un non-combat. Am discutat cu preşedintele Mircea Sandu, în timpul meciului, şi amândoi eram foarte supăraţi că nu se juca mai nimic acolo. De acum înainte nu mai avem nevoie de dovezi. Dovada e ceea ce spune Comisia de Evaluare a Etapei”. Comitetul Executiv a dat, iniţial, o decizie drastică: ambele echipe au fost penalizate cu câte 3 puncte! Totul a fost schimbat la Comisia de Apel, când deciziile iniţiale au fost anulate! Atunci Ștefan și Dragomir au schimbat vorbe grele și s-au amenințat cu judecata. Ștefan a propus un control amănunțit la LPF pentru a verifica cum s-au cheltuit banii cluburilor, apoi același Pinalti a propus înființarea DNA-ului în fotbal. Prietenia dintre Corleone și Pinalti, însă, nu s-a șters cu buretele. A dăinuit, a trecut peste greutăți și s-a cimentat campionat după campionat. Ștefan, în calitate de președinte al PDL Neamț, l-a propus candidat la alegerile parlamentare din 2012, pe Dragomir, după ce îl convinsese pe acesta să treacă de la PRM, la democrat-liberali. Dragomir a declarat că discuţiile despre candidatura sa din partea PDL au fost purtate cu şeful filialei Neamţ, Gheorghe Ştefan. “Am discutat cu Gheorghe Ştefan, şi el mi-a oferit posibilitatea să candidez într-un colegiu în Neamţ, la Roman, şi am acceptat, mai ales că eu am şi o proprietate acolo”, a declarat Dragomir înainte de alegerile parlamentare din 2012. Cătălin Avramescu, șeful cancelariei prezidențiale s-a opus și l-a convins pe Emil Boc să respingă propunerea lui Gheorghe Ștefan, ceea ce s-a și întâmplat. În locul lui Dragomir, pe colegiul 4 a candidat Elena Udrea.

”Cu ce-i momim pe președinți ?”

Dumitru Dragomir: ”Eu am învăţat şi arta umilinţei. Mă duc la 10 președinți, 9 mă refuză, dar rămân prieten cu toţi. O televizune îmi garantează o sumă mai mare decât a fost până acum alocată. Deci, am asigurat acest lucru. Concurentul meu să vină şi el cu contractul. Eu nu mă las până când nu acord bugetelor cluburilor peste 70%. Bugetul să fie de la Ligă. O echipă care vine pe locul 4, ia peste 3 milioane”.

Gino Iogulescu : “Vreau să recâştig credibilitatea oamenilor din fotbal  pentru că lumea nu mai vine la stadion. Nu m-am gândit la organigramă, dar dacă voi câştiga aş vrea oameni mai noi, nu pe domnul Dragomir”.

Mitica sau Gino

Cristi SOROCEANU

2 COMENTARII

  1. Ne dorim ca suporteri ai fotbalului,din Romania ,o schimbare in bine ,alti oameni ,cu idei noi pentru progresul fotbalului,sper sa nu se schimbe doar niste oameni sustinuti pe alte interese decat cele ce tin de liga(competitie)

Comments are closed.