Forfotă mare astăzi în Partidul Naţional Liberal Neamţ. 342 de delegaţi din cei 350 înregistraţi oficial au votat noua conducere a partidului, mai bine spus vechea, mici modificări au fost înregistrate pe lista cu membrii biroului judeţean şi cea a supleanţilor. În rest, Mugur Cozmanciuc  este preşedinte de filială, cei doi vicepreşedinţi sunt senatorul Eugen Nazare Ţapu şi deputatul Dan Laurenţiu Leoreanu. Nici la capitolul vicepreşedinţi nu sunt surprize mari, cele 8 funcţii sunt ocupate de Adrian Ciobanu, Cătălin Drăguşanu, Florin Hopşa, Lucian Micu, Mihai Obleja, Mihai Stoica, Constantin Teodorescu, Bogdan Ţifui şi Dragoş Chitic. Biroul judeţean are 15 membri şi sunt înscrişi 25 de supleanţi. Trezorier a fost desemnat Dumnitru Acatrinei, consilier judeţean.

Primul invitat de marcă care a luat cuvântul la această sesiune nemţeană de alegeri a fost europarlamentarul Cristian Buşoi, deocamdată un candidat nedeclarat la șefia partidului. Acesta a declarat că „împreună trebuie să pornim reconstrucţia Partidului Naţional Liberal, care nu se află acum în cel mai bun moment al său. Se află după nişte alegeri parlamentare cu un scor modest, mult sub aşteptări, se află în opoziţie şi ne aflăm într-o situaţie în care România este dominată de PSD. Cred că trebuie să ne uităm mai puţin către exterior, să aşteptăm mai puţine soluţii miraculoase din exterior şi să valorificăm resursele noastre interne.” . Din amorţeala discursurilor a ieşit Victor Orban, candidat la preşedinţia partidului la congresul din 17 iunie. După ce, de câteva ori, i-a jucat feste microfonul, acesta a spus că vorbeşte şi fără, că „de-a lungul timpului mulţi au încecat să îmi închidă gura”, iar aplauzele au venit instantaneu. „Din fericire în PNL au început alegerile, din fericire membrii sunt chemaţi să ia destinul partidului în mâna lor. Voi aveţi puterea de a îi alege pe cei mai buni. Gândiţi de şapte ori şi tăiaţi o dată, aşa cum face croitorul. Destinul PNL depinde, în cea mai mare măsură, de ce vor alege membrii partidului şi cei 5.000 de delegaţi care vor veni la congresul din 17 iunie. Candidez dintr-un profund sentiment de datorie morală faţă de Partidul Naţional Liberal, pentru că ştiu că sunt unul dintre membrii care are capacitatea de a oferi partidului ceea ce merită. Partidul are nevoie de caracter”, a spus Victor Orban, aplaudat la scenă deschisă de liberalii nemţeni. A urmat şi al treilea candidat la funcţia de lider naţional al liberalilor. Cătălin Predoiu a ţinut să precizeze că vorbeşte la microfon, mai exact de la pupitru, ca să îşi vadă ceasul pentru a se încadra în timpul alocat. „nu am venit aici să îmi fac campanie electorală, am venit să îmi fac datoria, ca şi coleg al dumneavoastră. Astăzi cred că este un moment când orice liberal se întreabă ce se întâmplă cu partidul, ce se întâmplă cu România şi ce se întâmplă cu Europa. Astăzi, PNL trebuie să fie altceva, nu un partid balama, ci un partid al victoriei, nu un partid doar al vorbelor frumoase ci un partid al faptelor, a soluţiilor concrete, aplicate, cu subiect şi predicat. Văd acestă această campanie ca o dezbatere de idei, întrebat fiind de mulţi membri, cu cât mai multe idei şi soluţii cu atât mai bine”

Lecţia de istorie a partidului a venit de la deputatul Dan Laurenţiu Leoreanu, care timp de câteva minute bune a predat membrilor de partid, prezenţi în sală, ca la şcoală, istoria liberală. Au mai vorbit şi cei doi primari liberali, Dragoş Chitic şi Lucian Micu, unul ales, celalalt interimar. Pe final, Mugur Cozmanciu, cel care a preluat conducerea unei filiale liberale în disoluție în data de 18 august 2014, a făcut un scurt raport de activitate, dar şi-a prezentat şi proiectul de viitor pentru liberalii nemţeni. „Noi avem în spate oameni şi vreau să fim în faţa lor, întotdeauna cu demnitate, cu prezenţă de spirit şi cu sinceritate. Şi acum, când avem formal alegerea unei echipe, a unui preşedintelui, a primvicepreşedinţilor şi vicepreşedinţilor cred că este mai mult de atât. Nu vreau să fie privit ca un moment formal, cred că trebuie privit ca un moment în care putem defini ce ne dorim cu toţii, dezvoltarea judeţului şi Moldovei. Nu se poate face în mod singular, nu putem face fără sprijin, nu putem face fără să fim uniţi, fără să privim din perspectivă zonală, regională, naţională şi internaţională. De aceea, cred că anul 2017 este anul în care PNL va trebui sa ia decizii structurale majore”, a spus Mugur Cozmanciuc.

Amfitrion a fost, ca de obicei, senatorul Nazare Ţapu. Acesta a explicat procedura de vot. Unii erau nedumeriţi, „de ce să mai înconjori numele aleşilor, dacă numai ei sunt pe buletinele de vot?”

Nedumerire, să recunoștem, normală, la un rezultat cunoscut înainte de contabilizarea voturilor!

Gianina Buftea

 

Articolul precedentLIGA A V-A: Egal între Pângăraţi şi Grinţieş! Dulceşti ratează locul 2!
Articolul următorGALERIE FOTO Incendiu la Vânători-Neamț
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.