0:00

Alegeri AcoR Neamţ, ZCH NEWS - sursa ta de informații

”Altădată erați mai mulți”

* Valeria Dascălu, primarul de Săbăoani este noul președinte AcoR Neamț

27 de primari nemțeni ale căror comune sunt membre în Asociația Comunelor din România au ales miercuri, 22 ianuarie, noua conducere a Asociației Comunelor – filiala Neamț. Votul nu a început însă, înainte ca fostul președinte, Alexandru Drăgan (PDL), cel care a stat 17 ani în fruntea filialei Neamț, să nu facă o dare de seamă. Acesta și-a făcut mea culpa pentru felul cum au evoluat lucrurile în interiorul organizației și a declarat că se retrage de la conducere din cauza lipsei de comunicare dintre membri. Mai mult, el a acuzat intruziunea politică în cadrul Asociației Comunelor de la Neamț.

Ședința de alegeri a început cu 15 minute întârziere din cauza faptului că mai mulți primari nu s-au prezentat la ora anunțată în ciuda faptului că alegerile s-au desfășurat în prezența președintelui pe țară a ACoR, Emil Drăghici. La întrunire a fost invitat și președintele Consiliului Județean, Culiță Tărâță care la intrarea în sală nu s-a putut abține de la comentariul ”altădată erați mai mulți”. Acesta a numărat primarii prezenți în sală și și-a pus întrebarea dacă ședința este statutară și dacă există cvorum. Odată suit la prezidiu Culiță Tărâță, în sală a apărut primarul de Alexandru cel Bun, Ion Rotaru. Acesta a întrebat dacă este primit și el în sală și răspunsul nu a întârziat să apară: ”poftiți lângă noi, aveți geacă roșie văd”, i-a spus Valeria Dascălu, primar PSD al comunei Săbăoani, făcând aluzie la faptul că Ion Rotaru reprezintă PDL.

Alegeri AcoR Neamţ, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Au început lucrările….

Alexandru Drăgan a mărturisit că ar fi vrut să aibă loc aceste alegeri la Tașca unde se putea bea un vin fiert și mânca o sarmală. A spus însă că a renunțat la idee ca să nu dea naștere la discuții.

”La început mi se părea că erau prea multe comune, un mastodont. Ne întâlneam la București, nu aveam bani de cazare și veneam cu mâncare de acasă. Între timp un primar vrednic, domnul Drăghici, a devenit președinte, iar datorită lui Asociația a căpătat o altă valoare. Acum ne adunăm să ne întâlnim cu guvernanții, aceștia ne ascultă și pleacă ori trimit directorași care vin și pleacă. Există și o altă parte a Asociației cu reprezentare în structurile europene. Am reprezentat cu cinste și Asociația și țara în relația cu interesele europene, acolo chiar suntem ascultați. La noi, în loc să vorbim unii cu alții vorbim unii despre alții. E o problemă de comunicare. Eu spun că aceasta este asociația comunelor și nu a primarilor, iar comunele nu au culoare politică. Nu avem altă putere decât să-i convingem pe guvernanți. Să le spunem adevărul, să ne facem cunoscuți. Vine un timp când trebuie să te retragi, când deranjezi prea mult. Eu de câte ori ne-am întâlnit cu autoritățile am spus lucrurilor pe nume și am deranjat, prea mult. Îmi doresc, pentru această asociație, ca primarul să fie primar și nu apendicele politicianului. Dacă primarii ar fi demnitari, guvernanții nu ar mai avea nevoie de primari cu carte ci de primari slugarnici pe care să îi modeleze după buna lor voință. În rest e mea culpa că nu am reușit să vă unesc, unii nu au venit pentru că au spus de ce trebuie să plătească cotizații. Foarte puțini mi s-au alăturat. Din punct de vedere financiar, la Neamț sunt înscrise 32 de comune, iar anul trecut numai 8 au plătit cotizația. Mi-aș fi dorit să fim prieteni, să ne dăm mâna, trebui să ne cunoaștem interesele comune care sunt mai presus decât interesele de partid. Nu am vrut și nu este interesantă pentru asociație problema politică. Eu am reușit să ma țin de promisiunile făcute în comună. Acum mă retrag din toate structurile de conducere ale asociației, la nivel județean și național și îmi doresc ca visele pe care noi le-am avut să devină realitate”, a spus Alexandru Drăgan.

“Câți guvernați s-au dus într-un sat să vadă cât e noroiul?”

Puțin grăbit pentru că mai avea și alte treburi Culiță Tărâță a ținut să transmit un mesaj membrilor Asociațiai Comunelor. Acesta le-a spus primarilor, voalat, desigur, să încerce să obțină cât mai multe fonduri europene și să lase deoparte politica.

”Eu vă felicit pe toți ce care participați, rolul dvs. Este foarte important, dvs. sunteți cei care sunteți obligați să răspundeți tuturor problemelor cu care se confruntă comunitățile locale. Vorbim de perioada 2014 – 2020 și de satul românesc, pentru că din mediul rural am plecat toți, un mediu care acum este neglijat. Trebuie să găsim toate formele posibile și imposibile să atragem fonduri de la UE. Luni, am avut o întâlnire la Bruxelles cu Dacian Cioloș și comisarul pe probleme de mediu. Mi-au spus clar că strategia de dezvoltare depusă de România a fost respinsă. Mă rog la D-zeu să se clarifice lucrurile în februarie, cel târziu martie. Anul trecut, aici de față cu primarii și cu ministrul Varga am spus că adresez rugămintea Guvernului să găsească soluții ca până la sfârșitul lui 2013 să se clarifice lucrurile. Visul meu e să găsim cât mai mulți bani și să facem investiții. Nu ce spun unii plimbători de geantă. Nu! Strategia nu a fost întocmită conform cerințelor. Sunt indivizi plătiți din banii statului care nu și-au făcut datoria, dar sper că se vor găsi soluții pentru a demara aceste proiecte pentru că bani la UE sunt. Dar vin fel de fel de indivizi care nu au legătură cu realitatea, anonimi. Problemele de la sate sunt din ce în ce mai multe, parcă împotriva voinței noastre. Ce am implementat în perioada 2007 – 2013 începe să se distrugă. Cum dă popa cu busuiocul așa au fost făcute lucrările de recepție și mă refer la drumuri. Lucrările nu sunt conforme cu normele UE, nu vin să dezgrop morții dar vin cu un semnal de alarmă: măsurați de zece ori și tăiați o singură dată. E păcat să nu se facă lucrări de calitate. Responsabilitatea cea mai mare o au cei care conduc comunitățile locale. Acuș vin campanile electorale, iar unii vin să o facă pe interesanții. De ce nu vin să vadă care sunt adevăratele probleme. Sunt lucruri dificile. Încep să se facă verificări la care nu se aștepta nimeni, iar rolul asociației dvs. este unul enorm. Eu cred că această conducere a asociației trebuie să fie luată în seamă peste tot pentru că numai prin ascultarea glasului celuli de jos se pot rezolva problemele. Sunt oameni care nu au nicio tangență cu realitatea. Câți guvernați s-au dus într-un sat să vadă cât e noroiul? Ușa mea vă este deschisă oricând, poate nu am rezolvat problemele întotdeauna dar le-am expus mai departe așa cum sunt ele. Eu nu am interese meschine”, le-a spus primarilor Culiță Tărâță, președinte al CJ Neamț.

Alegeri AcoR Neamţ, ZCH NEWS - sursa ta de informații

“Să existe cooperare”

Președintele ACoR România, prezent în sală spune însă că forța asociației a fost dată de membrii săi și de filialele județene.

”Drăgan nu a fost pătimaș în politică niciodată dar sunt niște avantaje să faci parte din această asociație. Trebuie însă să existe cooperare și împreună puteți realiza mai mult, trebuie să aduceți mai aproape oamenii de care aveți nevoie”, a spus Emil Drăghici, președinte ACoR. Desigur alegeri fără discuții nu există. În sală primarii au făcut comentarii în privința numărului de membri ai consiliului director al AcoR Neamț. Mai mult, primarul de Bârgăuani a comentat despre modul în care au avut loc alegeri la AcoR Neamț în 2008 și 2012. Într-un final în urma propunerilor făcute de primari s-a ales comisia de validare a alegerilor și s-au propus și cei 5 membri ai consiliului director AcoR Neamț: Valeria Dascălu, Ion Rotaru, Doinel Grumăzescu, Petrică Șchiopu și Iulian Găină. În urma deliberărilor, cei 5 membri ai consiliului director au decis că Valeria Dascălu, primar de Săbăoani va fi nou președinte AcoR Neamț. Iulian Găină de la Tarcău este primvicepreședinte, vicepreședinte este primarul Ion Rotaru de la Alexandru cel Bun, Doinel Grumăzescu, primar de Bozieni este secretar, iar Petrică Șchiopu de la Bârgăuani este membru în consiliul director. Urmează ca Asociația să aleagă și un cenzor.

Irina CĂLIN

Articolul precedentPolițiștii fac verificări la cauciucurile de iarnă
Articolul următorViraj periculos