0:00

Ajutor de stat de până la 400.000 de euro pentru transportatori prin ARR, ZCH NEWS - sursa ta de informațiiTransportatorii rutieri de mărfuri și persoane pot cere un ajutor de stat de până la 400.000 de euro pentru combustibilul folosit în activitate. Solicitările pot fi depuse în perioada 1 – 15 octombrie 2022 pentru combustibilii achiziționați în trimestrul al treilea, după ce în iulie s-au cerut bani pentru trimestrul al doilea. Ajutorul financiar poate fi acordat în baza Hotărârea de Guvern nr. 667/2022 în cadrul unei scheme, autorizată de Uniunea Europeană, pentru susținerea firmelor afectate de criza generate de războiul din Ucraina.

Autoritatea Rutieră Române (ARR) gestionează schema prin intermediul unei platforme online, unde firmele își pot crea conturi pentru a beneficia de acești bani și unde există și informații despre documentația necesară. Este singura modalitate în care transportatorii pot depune solicitările.

Primele cereri au fost depuse în perioada 1 – 15 iulie 2022, pentru combustibilii achiziționați în trimestrul al doilea, pentru perioada 23 aprilie -30 iunie. Pentru trimestrul IV al acestui an cererile se vor depune în perioada 1 octombrie – 1 decembrie.

Ajutor de stat de până la 400.000 de euro pentru transportatori prin ARR, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Ajutorul de stat se acordă pentru combustibilul folosit în: transportul rutier de mărfuri în cont propriu sau contra cost, cu autovehicule ori ansambluri de vehicule articulate destinate exclusiv transportului rutier de mărfuri şi cu o greutate brută maximă autorizată de cel puţin 7,5 tone; transportul rutier de mărfuri în cont propriu sau contra cost, cu autovehicule ori ansambluri de vehicule articulate destinate exclusiv transportului rutier de mărfuri şi cu o greutate brută maximă autorizată ce depășește 3,5 tone, dar nu mai mult de 7,5 tone; transportul rutier de mărfuri național și internațional contra cost, cu ajutorul unor autovehicule sau combinaţii de vehicule destinate exclusiv transportului rutier de mărfuri şi cu o greutate brută maximă autorizată ce depăşeşte 2,5 tone, dar nu mai mult de 3,5 tone; transportul de persoane regulat și ocazional, inclusiv transportul public local de persoane, cu un autovehicul din categoria M2 ori M3.

Schema de ajutor de stat poate fi accesată pentru combustibilul achiziționat cu până la 30 de zile înainte de publicarea în Monitorul Oficial a HG 667/2022 – adică începând din 23 aprilie 2022.

Un transportator poate să obțină astfel un ajutor de 50 de bani pe litrul de combustibil achiziționat, dar maximum 400.000 de euro (echivalent în lei) în total, sumă acordată sub formă de grant.

Ministerul Transporturilor estimează că cel puțin 3.000 de companii vor beneficia de ajutor.
Solicitarea se depune la ARR, însoțită de anumite documente justificative, semnate olograf sau electronic și se depun în platforma online specială a ARR.

Cererile sunt soluționate, în ordinea înregistrării lor, în maximum 30 de zile lucrătoare de la depunere, iar plata grantului se face ulterior prin virament în contul bancar (pentru transportatorii din UE) sau în contul de la Trezorerie (pentru transportatorii stabiliți în România).

Cererea și documentele justificative trebuie păstrate de transportatori pentru o perioadă de zece ani, pentru a nu risca amenzi, în eventualitatea în care autoritățile vor face ulterior controale legate de corectitudinea acordării acestora.

Angela Croitoru

Articolul precedentNu a oprit, pentru că era beat, și-a făcut accident!
Articolul următorUn nou târg de produse tradiţionale, la Piatra Neamţ
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.