0:00

AJOFM Neamț, investiții cu bani europeni, ZCH NEWS - sursa ta de informații

AJOFM Neamț, ca multe alte instituţii care trăiesc din bani publici, încearcă să îngrașe porcul în Ajun… şi dă veştile bune legate de cele mai notabile investiții exact cu puțin timp înainte de a fi făcut public bilanțul realizărilor pe anul  în curs. Cea mai proaspătă știre se referă la implementarea unui nou sistem în cadrul punctelor de lucru din Neamț. AJOFM introduce un sistem mecanizat de stat la coadă, proiect susținut financiar prin fonduri europene: “Vrem să lansăm acest sistem chiar de luna viitoare. Este vorba despre un program de ticketing, pentru gestionarea cozilor. Ele apar inevitabil în anumite perioade. De exemplu, în lunile de vară se formează cozi în momentele în care sunt anunțate repartițiile la cursuri. Cozi sunt și în luna octombrie, când intră în bazele noastre de date absolvenții și muncitorii din construcții, pentru că li se încheie sezonul de lucru. E nevoie de un program care să facă ordine”, a declarat Daniel Chirilă, directorul executiv al AJOFM Neamț.

Sistemul de ticketing va fi instalat în holul instituției și, cu ajutorul unor display-uri care vor fi instalate deasupra fiecărei uși din instituție, nemțenii vor afla cât timp mai au de așteptat și care este numărul de bon care urmează. Deocamdată nu există cifre concrete cu privire la costurile la care se ridică implementarea proiectului, ele urmând să fie făcute publice odată cu lansarea oficială.

Cea de-a doua veste bună pe care AJOFM o lansează la sfârșit de an se referă la îmbunătățirea sistemului prin care cursanții șomeri primesc diplome de calificare. Este vorba despre dotarea mai multor laboratoare de cursuri: “Eu când am preluat conducerea la AJOFM Neamț am luat sub semnătură și laboratoarele de cursuri. Pe cel de croitorie, de exemplu, l-am găsit casat. Practic, nici nu mai exista… iar pe celelalte le-am preluat fără aparatura specifică fiecărei meserii. Aveau doar calculatoare și în sălile respective se predau mai mult cursuri teoretice decât practice. Ori noi încercăm să-i inițiem pe șomerii care aleg să participe la astfel de cursuri tocmai pregătindu-i bine la partea practică. În acest sens, în această perioadă am ajuns în faza în care dotăm un laborator propriu de frizerie/coafură și un altul de lingvistică. Sper ca la începutul anului viitor, acestea să fie și funcționale”.

Iar cursurile de calificare chiar s-au dovedit căutate în rândul şomerilor din Neamţ. Fie că e vorba de reconversie profesională sau pur şi simplu calificare, doar în primele 9 luni ale anului s-au înscris la astfel de programe peste 500 de nemţeni. Cele mai solicitate meserii pentru care nemţenii au avut nevoie de pregătire suplimentară au fost cele de operator date, inspector resurse umane, bucătar şi frizer-coafor. (I. HAGI-STAN)

Articolul precedentPietrencele conduc în seria A la junioare III
Articolul următorScurtătură contracost