Agresivitatea în trafic amendată drastic, experimentul „conducere defensivă”, ZCH NEWS - sursa ta de informațiiNoi amenzi pentru „șoferii agresivi” dar și un nou prag pentru „viteziștii” care depășesc cu mai mult de 70 km/oră viteza legală sunt doar câteva din modificările aduse Ordonanței de Urgență nr. 195 din 2002 care reglementează circulația rutieră. Elementul principal avut în vedere a fost sancționarea agresivității în trafic și de susținerea unor cursuri pentru conducere defensivă pentru prevenirea accidentelor.

Astfel, școlile de șoferi vor putea susține, pe lângă clasicele cursuri de conducere și cursuri de conducere defensivă pentru cei care au permis de conducere deja. Evidența celor care au urmat cursuri în domeniul conducerii defensive se ține de către Poliția Rutieră, care evaluează, annual, eficiența acestor cursuri raportat la gradul de implicare a absolvenților în accidente de circulație. Procedura de ținere a evidenței și de evaluare a eficienței se va stabili prin ordin al Ministerului Afacerilor Interne.

Una dintre cele mai mari sancțiuni contravenționale se va aplica celor care merg pe banda de urgență, de până la 2900 de lei și suspendarea dreptului de a conduce pentru 90 de zile. Amenzi de până la 725 de lei și suspendarea permisului vor fi aplicate celor care claxonează sau dau flash-uri pentru ca șoferii din față să elibereze banda.

Șoferii agresivi în trafic riscă amenzi între 580 – 725 de lei, dar și suspendarea permisului pentru 30 de zile. Dacă un astfel de comportament, conduce la producerea unui accident, vinovatul riscă o amendă între 870 – 1.160 lei și suspendarea permisului 60 de zile.

Executarea pe autostradă a manevrelor de întoarcere sau mers înapoi duce la suspendarea dreptului de a conduce timp de 120 zile. Este trecută într-o clasă superioară de contravenții, din clasa a doua în clasa a treia de sancțiuni, fapta privind nerespectarea regulilor la depășire și neacordarea priorității, precum și majorarea perioadei de suspendare a permisului de la 30 la 60 de zile.

Se majorează perioada de suspendare a dreptului de a conduce de la 90 la 120 de zile în cazul nerespectării regulilor de trecere la nivel cu calea ferată, majorare binevenită dată fiind creșterea exponențială a accidentelor din zona Crucii lui Andrei din ultima perioadă.

Un nou prag de viteză a fost reglementat, respectiv peste 70km/h față de limita legală, pentru depășirea căruia se va aplica o perioadă majorată de suspendare a exercitării dreptului de a conduce, respectiv 120 de zile.

Totodată, există posibilitatea susținerii testului de verificare a cunoștințelor regulilor de circulație care permite reducerea perioadei de suspendare la orice serviciu al poliției rutiere de pe teritoriul României.

Angela Croitoru

Articolul precedent7 nemțeni dintr-o mie au coronavirus
Articolul următorAndrei Carabelea, Președinte PNL Piatra Neamț: „PNL Piatra-Neamț, un partener de dialog pentru industria HoReCa”
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.