pietricica turism

* nici Parchetul Neamţ nu a fost mulţumit de decizia primei instanţe

Agentul Stanciu Pardos, singurul poliţist condamnat în dosarul anchetei de la Permise, a atacat decizia Tribunalului Neamţ la Curtea de Apel Bacău. Pardos nu a fost singurul nemulţumit de decizia magistraţilor. Atât Parchetul de pe lângă Tribunalul Neamţ – instituţia care a finalizat ancheta începută cu tam-tam de DNA Bacău, cât şi Emanuel Dumitru Mihai (un şofer fabricat contra cost) au declarat apel.

Decizia Tribunalului Neamţ a fost luată la jumătatea lunii mai, la capătul unei cercetări penale care a debutat cu percheziţii şi mascaţi. Între timp ofiţerii au fost găsiţi nevinovaţi, iar singurul trimis în judecată a fost agentul Stanciu Pardos. Instanţa l-a condamnat la 8 luni de închisoare cu suspendare, pe un termen de încercare de 2 ani şi 8 luni, pentru că a ajutat  doi indivizi din Târgu Neamţ să devină şoferi, deşi nu trecuseră nici măcar o oră pe la şcoală. Este vorba despre Emanuel Dumitru Mihai, care a primit, un an de închisoare cu executare, şi despre Gheorghe Lăcătuş, un analfabet condamnat la aceeaşi pedeapsă.

Întreaga afacere a fost pusă la cale de Cristian Cojocaru, care a primit un an şi 4 luni de închisoare cu suspendare, pentru trafic de influenţă şi instigare la fals intelectual. El a jucat rolul de intermediar între amatorii de permise şi adjunctul serviciului de la acea vreme, Stanciu Pardos. Lăcomia lui Cojocaru, care a “săltat” preţul la 2.500 de euro pentru un permis, l-a determinat pe unul dintre doritori să sesiseze DNA Bacău.

Anchetatorii au stabilit că Pardos a profitat de rubricile goale rămase în registrul din arhiva serviciului, când nu se ţinea evidenţa computerizată.  Indivizii pe care i-a făcut şoferi peste noapte nu au avut altceva de făcut decât să declare că şi-au pierdut permisele, iar agentul îi trecea în registrul vechi şi le elibera documente noi şi valabile, fără să-şi pună întrebări despre eventualele consecinţe. Rămâne de văzut cum vor aprecia magistraţii de la Curtea de Apel Bacău aceste fapte. Culmea ar fi să ia în considerare pericolul social al prezenţei unor şoferi nepricepuţi în trafic şi să-i dea poliţistului vreo pedeapsă cu executare, ca să-l înveţe minte. (C. MIRCEA)