0:00

Agamani de mucava la județ, ZCH NEWS - sursa ta de informații

În ședința de luna trecută, consilierii județeni majoritari, prin vocea dlui. Neculai Pușcașu, au solicitat o informare privind starea în care să găsesc firmele aflate sub tutela CJ Neamț, ca să știe și ei, domnii consilieri, ce se face cu banii pe care îi alocă prin ridicat mâini (sau apăsat butoane). Directorul economic al județului, Neculai Cojocaru, s-a conformat și a centralizat într-o informare bref toate datele care erau deja publice inclusiv pe site-ul Ministerului de Finanțe. Dincolo de ridicolul situației, să reținem concluzia pe cât de firească, pe atât de duioasă, a directorului Cojocaru: ”Analizând situațiile economico-financiare ale societăților comerciale de interes județean, se impune ca reprezentanții Consiliului Județean Neamț în Adunarea Generală a Acționarilor să găsească soluții pentru realizarea unui program de redresare a situației acestora”.

Pentru consilierii care n-au înțeles încă, e vorba de domniile lor, cei care reprezintă consiliul, județul, cetățenii până la urmă, în AGA, în chiar centrul de comandă al societăților. Cu ce se pot ei lăuda până acum, pentru că, dincolo de organele executive care sunt directorii, ei sunt cei care ar trebui să răspundă, nu numai să opereze majorări de capital social?

Troleibuzul, pierderi pe mâna PSD-ului

Societatea este condusă la vedere de doamna Nadia Năstase, ajunsă pe funcție pe mâna UNPR-ului, dar, potrivit ultimelor știri, aterizată în curtea PSD-ului, pe mai multe mâini. La nivel de zvon public de partid, societatea ar fi pe profit, datorită competențelor conducerii, din care face parte și Adriean Chirilă, puntea de legătură cu afacerile necurate constatate de diferite organe de control. Datele prezentate de directorul economic sunt seci: ”A obținut în primele 6 luni ale acestui an venituri totale de 4.368.999 lei, cu cheltuieli totale de 4.578.190 lei, rezultând o pierdere netă de 209.191 lei, față de aceeași perioadă a anului trecut, când înregistra un profit de 53.840 lei. Pierderea se datorează în principal plății drepturilor salariale și a altor drepturi stabilite prin hotărâri judecătorești rămase definitive, aferente anilor precedenți.

La 30 iunie 2013, societatea avea de încasat creanțe în valoare de 1.614.205 lei, iar datorii – 1.682.519 lei.”

Apa Serv, pierderi în curtea PSD&PDL

La Apa Serv, toate lucrurile sunt ”în regulă”. Nu mai există profit, că toată lumea e cu ochii pe companie. Pierderile sunt evidente și se văd până și-n contabilitate. Potrivit autorului informării, ”Pierderea contabilă înregistrată la 30 iunie 2013 este cauzată în principal de creșterea cheltuielilor privind dobânzile și diferențele de curs valutar aferente împrumutului pentru cofinanțarea ISPA, nerealizarea producției dfin activitatea de bază și depășirea cheltuielilor cu energia electrică.”

Pentru informarea consilierilor județeni atât de dornici să păstreze actualul management, vorbim despre activitatea principală a societății – producția de apă – și despre cheltuielile mult prea mari cu energia electrică la nivelul producției realizate. Cifrele spun, la fel de sec, care este situația la Apa Serv: ”A obținut venituri totale de 226.200.075 lei, cu cheltuieli totale de 26.423.662 lei și o pierdere netă de de 223.587 lei, față de aceeași perioadă a anului trecut, când înregistra un profit de 1.371.900 lei.

La 30 iunie 2013, Apa Serv avea de încasat creanțe în valoare de 540.982.039 lei și datorii totale de 327.808.707 lei.”

Drupo, pierderi în curtea PP-DD

Societatea județeană de drumuri a fost lăsate spre administrare PP-DD-ului prin grija votului în plen al consilierilor județeni. Aici, comentariile nu-și mai au rostul, mai ales dacă ne uităm la raportul dintre ce are de încasat Drupo și nivelul datoriilor: ”A obținut în aceeași perioadă venituri totale de 1.582.601 lei, cu cheltuieli totale de 2.118.413, rezultând o pierdere netă de 535.812 lei, mai mică față de aceeași perioadă a anului trecut, când pierderea a fost de 606.895 lei. Pierderea este generată de faptul că veniturile sunt mai mici decât anul trecut, iar cheltuielile sunt mai mari decât veniturile, în special din cauza celor cu salariile, cu serviciile prestate de terți, cu despăgubiri, amenzi și penalități. La 30 iunie 2013, Drupo avea de încasat creanțe în valoare de 1.417.763 lei, iar datoriile totale se ridicau la 7.686.915 lei.” La cum arată lucrurile, e greu de crezut că nu se va ajunge la o binecuvântată reorganizare judiciară.

Neamț Turism, pierderi în curtea PDL-ului

Societatea există și asta-o ocupă tot timpul. A realizat venituri cât o tarabă din piață în jumătate de lună. Cheltuielile sunt de patru ori mai mari decât veniturile. Managementul este asigurat de Mădălina Ciubotaru, fiica primarului cu același nume din Roznov, ales pe listele PDL. Directorul s-a făcut remarcat în campania electorală de la parlamentarele trecute ca șef de campanie al lui Laurențiu Dulamă de la PDL, căruia a reușit să-i asigure locul III din IV chiar și în Roznov. Bilanțul arată că Neamț Turism anul acesta ”A obținut în aceeași perioadă venituri de 23.128 lei, iar cheltuielile totale au fost 114.336 lei. Pierderea netă e de 91.208 lei și e ca urmare a nerealizării veniturilor din exploatare și a efectuării de cheltuieli cu forța de muncă neacoperite din venituri. La 30.06.2013, societatea înregistrează datorii totale de 179.012 lei”.

Aceasta este situația cerută de consilieri. Rezultatele oglindesc cu fidelitate munca și competențele reprezentanților județului în AGA, adică tot domnii consilieri, obligați să controleze Consiliul de Administrație și pe directori.

Cifra de afaceri pe 2013, până la finalul lunii iunie este:

* Troleibuzul:          4.534.295 lei

* Apa Serv:         22.692.760 lei

* Drupo:                 1.632.937 lei

* Neamț Turism:         23.126 lei

Articolul precedentLăsați-ne să ne facem treaba! Generalul, în căutarea perfecțiunii
Articolul următorCeahlăul caută victoria în deplasare