0:00

Primăria comunei Vânători-Neamţ, în frunte cu primarul Adriana Petrariu, recomandă tuturor locuitorilor reducerea cantităţii de gunoi menajer şi creşterea cantităţii de gunoi selectat. Îndemnul vine ca urmare a impunerii la plată a primăriei cu sume mari la Fondul de Mediu din cauza creșterii cantității de gunoi menajer colectat.

Începând cu data de 14 iulie 2020, o echipă din cadrul primăriei va însoţi maşina de salubrizare în vederea verificării şi ridicării gunoiului menajer din faţa locuinţelor, atât la persoanele fizice cât şi juridice.

Adriana Petrariu, primarul comunei Vânători-Neamţ: „Să ne păstrăm comuna curată este o datorie civică şi morală”, ZCH NEWS - sursa ta de informațiiFac un apel la toţi locuitorii comunei să respecte cu stricteţe următoarele măsuri: să nu scoată decât gunoi menajer provenit din locuinţă şi acesta să nu conţină pământ, moloz, rumeguş, iarbă, cadavre de animale, gunoi grajd, paturi, saltele, etc. Gunoiul menajer se ridică doar din faţa locuinţei, iar deşeurile selectate (plastic, hârtie sau metal) se vor ridica în fiecare zi de joi a săptămânii, în saci transparenţi din faţa locuinţelor şi din spaţiile special amenajate. Am rugămintea la cetăţenii comunei să respecte măsurile de mai sus, pentru reducerea cantităţii de gunoi menajer şi creşterea cantităţii de gunoi selectat. Avem obligativitatea colectării selective”, ne-a declarat Adriana Petrariu.

Totodată, Primăria pune în vedere tuturor cetăţenilor că au obligaţii cu privire la gospodărirea comunei, mai ales că există şi hotărârea de consiliu local nr. 10 din 31 ianuarie 2007 prin care se arată obligaţiile instituţiilor publice, ale agenţilor economici şi persoanelor fizice, iar nerespectarea acestor prevederi se sancţionează cu amenzi ce variază între 500 şi 2.000 de lei: să întreţină în stare corespunzătoare imobilele în care îşi desfăşoară activitatea, să asigure repararea, spălarea geamurilor şi a vitrinelor, întreţinerea firmelor şi a faţadelor imobilelor în care îşi desfăşoară activitatea, inclusiv spălarea, curăţarea şi zugrăvirea periodică a acestora, să depoziteze corespunzător reziduurile menajere, industriale, agricole precum şi materialele refolosibile, să efectueze şi să menţină curăţenia trotuarelor, a părţii carosabile a străzii sau a drumului, a locurilor de parcare pe care le folosesc şi să îndepărteze zăpada de pe trotuarele din dreptul imobilelor şi incintelor în care îşi desfăşoară activitatea. Constituie de asemenea contravenţie depozitarea gunoaielor pe străzi, în parcuri, pe spaţii verzi şi în orice alte locuri decât cele special amenajate.

În funcţie de fondurile pe care le vom avea intenţionăm să achiziţionăm pubele pentru gunoiul selectiv şi menajer. Le vom achiziţiona fie printr-un proiect european, fie de la bugetul local din 2021. Fac un apel la branşarea tuturor celor care au posibilitate la fosele septice de la canalizare. Prin aceste branşamente putem evita poluarea aerului şi a solului. Şi în acest fel evităm şi amenzile care sunt foarte mari. Cu toţii ne dorim o localitate curată, în care să ne placă să convieţuim civilizat. Mulţumesc tuturor celor care înţeleg acest lucru. A păstra curăţenia şi frumuseţile locului în care ne-am născut este o datorie civică şi morală a noastră, a tuturor”, a conchis Adriana Petrariu.

C.T. STURZU

Articolul precedentPatru localități din Neamț afectate de pesta porcină africană din Bacău
Articolul următorUn bărbat este dat dispărut de fratele său, a plecat de acasă de două săptămâni
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.