Adrian Alui Gheorghe a cucerit premiul Uniunii Scriitorilor pentru proză pe anul 2014. Scriitorul nemţean a câştigat cu romanul “Laika”, publicat la editura Cartea Românească.

Printre nominalizaţi s-au numărat şi Gabriel Chifu – “Punct şi de la capăt” (editura Polirom) -, care şi-a retras cartea din competiţie -, Nora Iuga – “Harald şi luna verde” (editura Polirom), Radu Mareş – “Sindromul Robinson” (editura Polirom), Eugen Uricaru – “Beniamin” (editura Cartea Românească).

La categoria “carte de poezie”, a fost ales câştigător Aurel Pantea, cu volumul “O înserare nepământeană” (editura Arhipelag XXI).

În secţiunea “carte de teatru” a fost ales câştigător Matei Vişniec, cu volumul “Omul din care a fost extras răul” (editura Cartea Românească).

La categoria “carte de critică, eseu şi istorie literară”, câştigătorul ediţiei din acest an a premiului Uniunii Scriitorilor a fost Eugen Negrici, cu volumul “Emanciparea privirii” (editura Cartea Românească).

Laika(3)În ceea ce priveşte categoria “carte de debut”, au fost desemnate două câştigătoare: Luminiţa Corneanu, cu volumul “Leonid Dimov. Un oniric în Turnul Babel” (editura Cartea Românească), şi Florina Pîrjol, cu volumul “Carte de identităţi” (editura Cartea Românească).

Totodată, i-a fost acordat premiul USR pentru debut “Mircea Ciobanu” lui Radu Găvan, pentru volumul “Exorcizat”.

La categoria “carte pentru copii şi tineret”, câştigător a fost ales Arcadie Suceveanu, cu volumul “În cămaşă de cireaşă” (editura Litera).

La categoria “traduceri”, au câştigat George Volceanov, Horia Gârbea, Violeta Popa, Lucia Verona, pentru “Opere VIII – IX”, de William Shakespeare (editura Tracus Arte).

La categoria “premiu special”, au fost alese câştigătoare Gabriela Adameşteanu, pentru volumul “Anii romantici” (editura Polirom), şi Adela Petrescu, pentru ediţia integrală a cărţii “Jurnal de Radu Petrescu” (editura Paralela 45).

Gala Premiilor Uniunii Scriitorilor din România, pentru volume publicate în anul 2014, va avea loc pe data de 31 august 2015. (M. CONSTANTINESCU)

Articolul precedentÎncă 4 profesori din Neamț sancționați pentru frauda de la bacalaureat
Articolul următorBătrână scoasă din cadă de pompieri
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.