spitalul grigore alexandrescuAdolescentul de 15 ani din Roman, care s-a electrocutat grav după ce a urcat pe un marfar, a ajuns azi noapte la Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii “Grigore Alexandrescu”, Secția Chirurgie Plastică, Microchirurgie Reconstructivă și Arsuri, în stare foarte gravă. Potrivit dr. Raluca Alexandru, purtătorul de cuvânt și medic în această secție, acesta prezintă arsuri de gradul III și IV pe 80% din suprafața corpului. La aproximativ două ore după ce a fost internat, în jurul orei 4,00, a fost operat, dar prognosticul este foarte rezervat.

„Starea lui este gravă, la 4 dimineața a fost supus unei intervenții chirurgicale de incizie, pansament ș.a.m.d. Este în reanimare, este intubat, ventilat mecanic, este o arsură pe 80 la sută din suprafața corporală. Realitatea este că nici acum nu se știe că nu trebuie să ne urcăm pe tren… Hai să zicem că unele lucruri sunt necesare, să mergem pe stradă, să traversăm, dar asta cu urcatul pe tren chiar nu o înțeleg…”, a precizat dr. Raluca Alexandru. Ea a adăugat că este necesară o campanie de informare mult mai agresivă pentru conștientizarea pericolului de a folosi telefonul mobil în zone în care există cabluri electrice sau linii de înaltă tensiunea. Puterea curentului care circulă prin cablurile conectate la trenurile marfare este de aproximativ 27.000 de volți.

Potrivit unui angajat al CFR Marfă Roman, în momentul în care se produce un scurt circuit, angajații de la logistică, fără să cunoască motivul producerii întreruperii, repornesc imediat curentul, pentru buna funcționare a sistemului. La repornire o nouă electrocutare are un impact mult mai puternic și, în cele mai multe cazuri, este mortală.

În cazul celor trei adolescente care au trecut prin același tip de accident prin electrocutare, un angajat al CFR Roman a văzut, la timp, ce se întâmplă, le-a strigat să se întindă pe vagon, după care și-a anunțat imediat colegii să nu repornească curentul. Tot acest angajat, care a dorit să-și păstreze anonimatul, a fost cel care le-a ajutat să coboare de pe marfar. Fără intervenția acestui erou anonim tragedia nu putea fi evitată. În cazul adolescentului de 15 ani, însă, acesta nu a fost observat decât după ce a fost aruncat la pământ de forța arcului electric creat.

Medicii ieșeni sunt ceva mai optimiști în privința stării adolesecentei de 14 ani internată la Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii Sfânta Maria, aceasta este stabilă, cooperantă, răspunde la tratament. Urmează să mai fie supusă unor intervenții chirurgicale în zilele următoare, atât pentru excizarea suprafețelor, pe aproximativ 25% din 43% suprafață afectată, cât și pentru acoperirarea acestora.

Angela Croitoru

Sursă foto: https://rohealthreview.ro/

Articolul precedentAccident la troița din Gâdinți. Trei autoturisme s-au ciocnit
Articolul următorFoto. Turist transportat de urgență, de pe Ceahlău, cu elicopterul la Iași
ZCH News
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.