pietricica turism

Scurt istoric: Un băiat și o fată fac sex, într-o clasă a Liceului ”Mihail Sadoveanu” de la Borca, după ce profesorul ar fi lipsit de la ore. Profesorul spune că elevii l-au anunțat că ei nu vin la ore și că nu ar fi prima dată când se întâmplă asta.

Cazul apare în presă și ni se spune, scurt și la obiect, că profesorul nu mai predă la clasă. Cunoscând apetența ISJ Neamț de a pune batista pe țambal de câte ori are posibilitatea, l-am întrebat chiar pe profesor cum stau lucrurile. Surpriză: el spune – lucru confirmat ulterior și de conducerea școlii – că a predat în continuare, fără să-l deranjeze nimeni, și după ce ni s-a spus că a fost sancționat!

După această dezvăluire, apele liniștite în care se scălda acest subiect au început să se tulbure. Puțin. Directorul liceului din Borca, Vasile Amariei, pe drept cuvânt deranjat de subiect și de faptul că are, oarecum, mâinile legate, a precizat că secțiunea care ar fi trebuit să fie pe site-ul unității de învățământ, cu date referitoare la deciziile școlii în ceea ce-i privește atât pe elevii ”iubăreți”, cât și pe profesorul care a absentat de la ore, este în lucru. Dar, înainte de a face publice deciziile școlii, directorul a spus că așteaptă un răspuns de la Inspectoratul Școlar: ”E în lucru site-ul, pentru modificare. Dar cred că e clar. Eu v-am spus verbal. Cei doi elevi au fost sancționați, pentru profesor s-a înaintat solicitare de încetare a detașării și cam așa stau lucrurile. Așteptăm un răspuns de la Inspectorat. Până atunci, domnul (profesorul Constantin Marariu – n.red.) funcționează la noi la școală. (…) Din punct de vedere juridic, este o chestiune mai delicată cu statutul domnului. Nu eu l-am adus în situația asta. Decizia noastră a fost de a solicita încetarea detașării domnului. Mai clar de atât nu știu ce să vă spun”.

Inspectoratul Școlar, ca de obicei, aruncă pisica în curtea altuia și ne spune, prin vocea autorizată a inspectorului școlar general Viorel Stan, că problema desfacerii contractului de muncă pe perioadă determinată între liceul din Borca și profesorul Constantin Marariu este doar în curtea liceului. În fața acestei dileme, am insistat din nou la inspectorul general pentru lămuriri, dar fără să primim vreun răspuns.

Lipsa de reacție, atât a școlii, cât, mai ales, a Inspectoratului Școlar, reprezintă, cel puțin în percepția derulării faptelor de până acum, o atitudine de mare îngăduință cu cele întâmplate la Liceul ”Mihail Sadoveanu”. Elevii știu că profesorul a lipsit de la ore, reprezentanții școlii susțin că profesorul nu a fost la prima abatere și, cu toate acestea, rezultatul este unul: profesorul vine la ore și susține că nimeni nu l-a întrebat nimic. Am primit sugestia, ca și cum asta ar explica lucrurile, să intrăm în profunzimea subiectului și să urmărim istoricul profesional al profesorului. Cu vagi trimiteri la diverse aspecte care ar fi trebuit să-l pună într-o situație delicată. Ca și cum asta ar justifica neputința Inspectoratului Școlar în a lua decizii și în comunicare. Cu toate acestea, lipsa unei comunicări eficiente cu unii dintre reprezentanții Inspectoratului Școlar împiedică aflarea adevărului.

Nu ne rămâne decât să considerăm că plecarea de la ore, a elevilor și a profesorilor poate fi un lucru benefic, o partidă de sex la școală poate face parte din planul de educare practică a elevilor, iar atitudinea laxă a responsabililor din învățământ este deja intrată în ADN.

 

  1. Bălănescu
  2. Teodorof

1 COMENTARIU

  1. Ar trebui începute niste mișcări de trupe în ISJ Neamț, ținând cont că pe raza județului sunt școli care funcționează cu șapte copii in 4 clase cu un singur învățător atunci când școala de centru are microbuz și este situata la nici 3km. ISJ are așa zisi inspectori care pun botul la mia de euroi și fac angajări fara sa fie prea capabili cei angajați. Ce mai ,au cam prins rădăcini , trebuie făcute mișcări.

Comments are closed.