Un consilier superior de la Garda Forestieră a ajuns în fața judecătorilor după ce a fost pus sub acuzare pentru comiterea infracțiunii de luare de mită de către procurorii DNA. Acesta ar fi primit bani de la doi oameni de afaceri, în schimbul cărora ar fi trebuit să efectueze modificări nereale în sistemul SUMAL. Este vorba de Pavel Dănuț-Adrian, consilier superior în cadrul Gărzii Forestiere Suceava – Direcția Control al Regimului Silvic și Cinegetic. Funcționarul este sub control judiciar, pentru cinci infracțiuni de luare de mită. În același dosar cei doi oameni de afaceri au fost trimiși în judecată pentru comiterea infracțiunii de dare de mită.
Faptele au avut loc în perioada octombrie – noiembrie 2022, când funcționarul ar fi pretins și ar fi primit de la cei doi administratori ai unor societăți comerciale cu obiect de activitate în domeniul forestier, suma totală de 14.000 de lei și alte foloase necuvenite, în total 17.474 lei. Banii au fost remiși și primiți în legătură cu îndeplinirea atribuțiilor de serviciu vizând verificarea și controlul modului în care este respectată legislația privind regimul silvic, scopul fiind protejarea activității administratorilor de firmă.
„În mod concret, sumele de bani sau bunurile ar fi fost solicitate de inculpatul Pavel Dănuț Adrian pentru ca acesta să acceseze sistemul SUMAL 2.0 și să efectueze modificări în această aplicație în legătură cu 5 avize de însoțire a materialelor lemnoase emise de către societățile comerciale administrate de către cei doi inculpați, astfel încât să se ascundă proveniența ilegală și transportul cantității totale de 248,96 mc materiale lemnoase, în valoare totală de 216.629 lei”, conform DNA.
În fața anchetatorilor Pavel a declarat expres că recunoaște comiterea faptei reținute în sarcina sa, acceptă încadrarea juridică pentru care a fost pusă în mișcare acțiunea penală și este de acord cu pedeapsa aplicată. A încheiat un acord de recunoaștere a vinovăției, fiind stabilită o pedeapsă de 2 ani și 8 luni închisoare, cu suspendarea executării pedepsei sub supraveghere pe durata unui termen de supraveghere de 4 ani. Ca pedeapsă complementară i s-a interzis, pentru 5 ani de la rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare, dreptul de a fi ales în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice și de a ocupa o funcție care implică exercițiul autorității de stat. El trebuie să presteze 120 de zile de muncă în folosul comunității. Tribunalul Suceava trebuie să valideze acordul de recunoaștere încheiat de Pavel cu procurorii DNA.
(G. S.)